Business Internaţional

Munţii de credite toxice ale băncilor greceşti continuă să se înalţe

Munţii de credite toxice ale băncilor greceşti...

Autor: Catalina Apostoiu

30.05.2017, 00:05 1042

Deşi a trecut aproape un deceniu de la criza financiară globală, munţii de credite neperformante ale băncilor greceşti continuă să crească, cu 500 de milioane de euro doar luna trecută. Zvonurile spun că instituţiile financiare elene nu au altă opţiune decât să accelereze ritmul în care şterg împrumuturile cu probleme, scrie Kathimerini. 

 

Aprilie a fost o lună cu doar 16 zile lucrătoare, iar acest lucru s-a dovedit o problemă pentru bănci în lupta lor cu cre­ditele neperformante (non per­forming loans, NPL). Aceasta pentru că băncile au avut la dispoziţie mai puţine zile ca de obicei să-şi contacteze clienţii pentru a le propune soluţii. În schimb, clienţii au avut 30 de zile pentru a amâna înţelegerile privind arieratele.

Potrivit datelor furnizate de băncile greceşti, tendinţa de creare de noi credite rele s-a accentuat luna trecută, noi NPL-uri de 500 milioane de euro fiind adăugate creditelor neperformante de 2 miliarde de euro acumulate din primele trei luni ale anului.

Luna mai pare să fie mult mai bună din acest punct de vedere, deşi nu există încă date solide, iar rezultatul net ar putea să nu indice o reducere semni­fi­ca­ti­vă a creditelor rele.

Băncile greceşti au intrat în criza financiară mondială cu credite neperformante de 14,5 miliarde de euro, sau aproximativ 5,5% din volumul total al creditelor. Anul trecut, creditele rele au crescut la 106,9 miliarde de euro, iar băncile au convenit împreună cu autorităţile ţinte ambiţioase de reducere a acestor active, intenţionând să ajungă la un nivel de 66,7 miliarde de euro până în 2019 pentru a împinge raportul acestora la 34% din volumul total, de la 51% la sfârşitul anului 2016, potrivit Reuters.

Pentru a-şi putea respecta ţintele de re­ducere a creditelor neperformante, băn­cile greceşti îşi vor accelera ritmul şter­gerii acestor credite. Nesiguranţa generată de întârzierea revizuirii acordului de bailout a inversat scăderea NPL-urilor observată la sfârşitul anului 2016, acestea reluându-şi tendinţa de creştere în ianuarie şi februarie. După un declin în martie, aprilie a marcat o nouă creştere.

Totuşi, strategia ştergerii unui nu­măr în creştere de credite neper­for­mante nu poate fi decât temporară, având în vedere că planurile de business prevăd că reducerea volumului de astfel de credite trebuie să se bazeze în prin­cipal pe colectarea datoriilor şi vânzarea de credite către părţi terţe.

Nesiguranţa legată de revizuirea acordului de bailout a afectat cele mai mari două bănci ale Greciei în primul tri­mestru, acestea concentrându-şi efor­turile asupra reducerii creditelor rele, potrivit Reuters.

Economia grecească s-a contractat în primele trei luni ale anului, dar cu mai puţin decât în ultimul trimestru al anului trecut, potrivit ultimelor date statistice.

În pofida climatului general de nesiguranţă, companiile străine dispuse să rişte spun că după ani de investiţii în scădere şi reduceri salariale profunde, Grecia oferă oportunităţi rar iden­tificate pe pieţele din Europa Centrală şi de Sud-Est, notează Financial Times.

Deşi a reintrat în recesiune în primul trimestru, economia greacă este aşteptată să crească în acest an cu 1,8% şi cu 2,4% în 2018. Iar Fondul Monetar Internaţional şi creditorii ţării se apropie de încheierea unui acord privitor la programul de bailout de 86 de miliarde de euro al ţării.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO