Business Internaţional

Mutare surpriză pe piaţa aviatică: Ryanair cumpără 75% din operatorul aerian al fostului campion Formula 1 Niki Lauda

Mutare surpriză pe piaţa aviatică: Ryanair cumpără...

Autor: Ştefan Stan, Mediafax

20.03.2018, 23:35 1519

Ryanair, cel mai mare operator low-cost european, va achiziţiona un pachet majoritar de acţiuni din compania fondată de Niki Lauda, la două luni după ce fostul campion Formula 1 a refuzat o ofertă din partea IAG, părintele British Airways. Operatorul irlandez va cumpăra 75% din Lauda Motion, după ce va primi aprobarea din partea Uniunii Europene şi a Concurenţei. Până la obţinerea tuturor autorizaţiilor, Ryanair va cumpăra doar 24,9%.

LaudaMotion a achiziţionat recent mai multe active, printre care şi avioane A320, ce au aparţinut fostei companii aeriene Niki Airline şi care va începe zboruri de linie şi charter din Germania, Austria şi Elveţia spre destinaţii turistice de pe malul Mediteranei.

Conform înţelegerii Ryanair va achiziţiona ăi restul de 75% din acţiunile companiei, cu acordul autorităţilor europene. Niki Lauda va fi preşedintele board-ului liniei aeriene, iar Ryanair va furniza suport financiar şi managerial, dar şi 6 aparate de zbor, astfel încât LaudaMotion să folosească în total 21 de avioane.

Preţul celor 75% din acţiuni va fi mai mic de 50 de milioane de euro, iar Ryanair va aloca alte 50 de milioane pentru primul an de funcţionare a companiei. Conform planurilor, LaudaMotion va deveni profitabilă în al treilea an de funcţionare ă va ajunge la o flotă de 30 de aparate Airbus.

 

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO