Business Internaţional

NASA a descoperit o crăpătură uriaşă în calota glaciară din Antarctica. VIDEO

NASA a descoperit o crăpătură uriaşă în calota galciară din Antarctica. VIDEO

NASA a descoperit o crăpătură uriaşă în calota galciară din Antarctica

Autor: Radu Racu

03.11.2011, 14:16 24234

Un avion NASA a descoperit o crăpătură uriaşă în calota glaciară din Antarctica, reuşind astfel pentru prima dată să surprindă desfăşurarea unui proces de separare majoră a unui gheţar, scrie Space.com

Operaţiunea NASA Ice Bridge este cea mai mare acţiune de studiere a suprageţei glaciare polare din aer desfăşurată vreodată, care ar trebui după cei şase ani în care se va realiza cartografierea să genereze o hartă tridimensională a zonei arctice de o acurateţe fără precedent.

Gheţarii din Antarctica sau Groenlanda dau naştere unor iceberg-uri care se rup de calotele principale şi plutesc pe mare. Crăpătura descoperită la jumătatea lunii octombrie este în formă de C, formaţiune care a rezultat în ruperea unui gheţar de dimensiuni impresionante în anul 2001.

"Vedem acum cum se întâmplă de fapt, ceea ce este foarte spectaculos pentru noi", spune Michael Studinger, savantul care conduce proiectul Ice Bridge. "este parte a unui proces natural dar e extraordinar sa fii aici şi vezi cum se întâmplă de fapt".

Cum are loc procesul: Atracţia gravitaţională împinge gheţarii spre vest, pe lângă Munţii Hudson, spre Marea Amundsen, unde se întâlnesc cu o bucată de gheaţă care coboară circa 50 de kilometri spre Amundsen, până sub nivelul mării, unde se uneşte cu platforma continentală. Pă măsură ce gheaţă împinge din interior, inevitabil o bucată de gheţar se va rupe şi va pluti pe mare.

Citiţi şi : Unul din cele mai bune joburi din lume - biolog marin pentru National Geographic

Operaţiunea de studiere şi monitorizare a gheţarului Pine Island este cu atât mai importantă cu cât este una dintre cele mai instabile formaţiuni de acest gen şi implicit una din cele mai mari variabile când vine vorba de prognozele privind creşterea nivelului oceanelor la scară globală.

Cu un LIKE la pagina de Facebook a Ziarului Financiar veţi fi conectaţi în timp real la cele mai importante ştiri.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO