Business Internaţional

Naţionalismul legat de vaccinuri agravează o boală deja letală. În condiţiile în care ţările se grăbesc să-şi asigure accesul la vaccinuri, acestea stau în calea stăvilirii virusului în alte părţi

Naţionalismul legat de vaccinuri agravează o boală...

Autor: Catalina Apostoiu

13.08.2020, 00:05 326

În vechiul orăşel italian Anagni, compania americană Catalent are misiunea de a umple flacoane minuscule cu până la 450 de milioane de doze ale vaccinului produs de Oxford University-Astra Zeneca, ce a devenit la sfârşitul lunii mai primul candidat împotriva coronavirusului care a început să fie testat la scară largă pe oameni.

Mizele, pericolele şi oportunităţile nu ar putea fi mai mari pentru Italia, care de la prima victimă din Occident a bolii ar putea ajunge să deţină aproape un sfert din oferta de vaccin a Pământului.

„Ţara cel mai dur lovită sa devină parte a soluţiei, este o poveste grozavă. Va fi primul sau unul dintre primele vac­ci­nuri de pe piaţă. Este o cursă“, spu­ne Mario Gargiulo, di­rec­tor în cadrul Catalent.

Concurenţa a generat un fe­nomen cunoscut drept naţio­nalism legat de vaccinuri, lupta guvernelor de a obţine doze ale unor candidate pro­mi­ţă­toare pentru propriii cetăţeni. Mijloacele de a face acest lucru sunt numeroase, scrie publicaţia Bloomberg Businessweek. Miza fiind prestigiul unor economii întregi, nu toate ţările joacă corect. China şi Rusia au încercat să atace diverse eforturi occi­­dentale.

Unele ţări şi companii farma fac planuri pentru posibilitatea ca vaccinurile sau componentele acestora să fie blocate de a trece graniţele. Cursa ar putea afecta de asemenea siguranţa medicală, ca în cazul vaccinului anunţat de Rusia.

AstraZeneca s-a angajat să creeze lanţuri autonome de aprovizionare pentru vaccinul Oxford pe patru continente, o recunoaştere deschisă a faptului că firma nu contează pe un flux normal al bunurilor.

Ţările tind să se auto-flateze din punctul de vedere al rolului pe care-l joacă în asigurarea unui vaccin. Acordul de producţie cu Catalent a fost mană cerească pentru guvernul premierului italian Giuseppe Conte.

Când acesta a anunţat acordul, speranţele privitoare la vaccin au luat locul anchetelor privind reacţia la pandemie pe primele pagini ale ziarelor italiene. Momentul oferă o lecţie privind puterea pe care chiar şi victorii marginale în naţionalismul privind vaccinurile le au în acest moment. Cursa ar putea determina nu doar cine trăieşte şi cine moare, dar şi care economii şi care guverne vor cunoaşte o ascensiune şi care nu.

Ţările se privesc cu ochi atenţi în parte din cauza comportamentului de care au dat dovadă în primul val. Din martie, guvernele au blocat graniţele în contextul cursei pentru măşti, medicamente şi ventilatoare.

Ceea ce se întâmplă acum cu cursa pentru un vaccin reprezintă dilema prizonierului în acţiune, spun Thomas Bollyky, director al Global Health program în cadrul Council on Foreign Relations, şi Chad Bown, de la Peterson Institute for International Economics. Ţările evită cel mai bun caz de cooperare şi îmbrăţişează riscul de a merge pe cont propriu.

„Acest tip de naţionalism nu este doar condamnabil din punct de vedere moral, dar şi contrar intereselor economice, strategice şi sanitare ale oricărei ţări“, scriu cei doi într-un articol publicat în Foreign Affairs.

În condiţiile în care ţările se grăbesc să-şi asigure accesul la vaccinuri, acestea stau în calea stăvilirii virusului în alte părţi, dând peste cap lanţurile de aprovizionare şi posibil generând conflicte geopolitice.

 

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO