Business Internaţional

Naţionalizări pe linie: Rusia ia măsuri pentru a preîntâmpina un faliment generalizat în sectorul bancar privat. Magnatul rus Alexander Lebe­dev: Vor mai rămâne puţine bănci pri­va­te

Banca Otkritie, a fost naţionalizată acum o lună

Banca Otkritie, a fost naţionalizată acum o lună

Autor: Catalina Apostoiu

25.09.2017, 00:04 10624

Însă consultantului pe investiţii din Moscova, care şi-a avertizat clienţii lu­na trecută că vin bailouturi, nu i se per­­mite să vorbească cu presa, spune an­gajatorul acestuia, Alfa Capital.

Pe 10 august, Gavrilov scria într-o notă adresată clienţilor, notă apărută în presă, că Alfa Capital are informaţii că pa­tru bănci urmează să fie naţionalizate.

Alfa Capital a retras de atunci dis­cret nota după ce a intrat în vizorul băn­cii centrale a Rusiei. Însă, în condiţiile în care predicţiile lui Gavrilov s-au ade­verit în cazul B&N şi Bank Otkritie, investi­to­rii vând masiv euroobliga­ţiu­nile celor­lal­te două bănci menţionate de acesta, Prom­svy­az­bank şi Credit Bank of Moscow.

„Vor mai rămâne puţine bănci pri­va­te“, potrivit lui Alexander Lebe­dev, mag­natul rus care deţine National Re­serve Bank din Moscova, cât şi Eve­ning Standard şi The Independent. Fostul membru al parlamentului anticipează că statul rus va ajunge să deţină 80% din industria bancară, de la 60% în prezent.

Şefii celorlalte două bănci menţio­nate de Gavrilov au declarat că nu sunt îngrijoraţi.

Rusia a cheltuit zeci de miliarde de dolari pe bailouturi şi protecţia depo­zi­telor pentru a ţine sub control o criză de­clanşată parţial de propria bancă cen­trală. Banca centrală a oferit băn­ci­lor ca Otkritie acces la credite ieftine pen­tru a prelua rivale mai mici, cu pro­ble­me în urma sancţiunilor interna­ţio­na­le şi prăbuşirii preţurilor petrolului.

Strategia a creat oportunităţi pen­tru o nouă generaţie de bănci fără legă­tură directă cu Kremlinul.

Totuşi, o mulţime din activele res­pective prezentau probleme.

„Toate băncile sunt legate între ele. Ca rezultat al acestor măsuri, un efect de domino este absolut exclus“, a declarat  Vasili Pozdyshevt, viceguver­nator al băncii centrale.

„Nu sunt foarte optimist cu privire la Credit Bank of Moscow şi Promsvyazbank“, a declarat Yannick Naud, de la Banque Audi din Geneva, care şi-a redus deţinerile de obligaţiuni bancare ruse în vară şi nu deţine titluri ale celor două bănci.

„Vom asista la o concentrare în continuare a pieţei bancare ruse care va avantaja jucători cei mai mari şi mai bine conectaţi“.

Bailout-ul a două bănci importante într-o perioadă relativ scurtă de timp a generat temeri privitoare la soliditatea sectorului bancar rus.

Banca centrală rusă încearcă să pună în ordine sectorul bancar din 2013, închizând până acum peste o treime din băncile ţării, aproximativ 300, în ultimii trei ani, potrivit CNBC.

Oleg Kouzmin economist-şef rus la Renaissance Capital, a declarat că nu întrevede niciun semn de criză bancară incipientă în Rusia. În schimb, argumentează acesta, ultimele cazuri de bănci naţionalizate arată că banca centrală îşi finalizează misiunea de curăţare a sectorului bancar.

Vor exista pe termen scurt efecte negative la nivelul încrederii, ceea ce va complica mediul de business al băncilor mici/mijlocii şi al celor private, dar în urma tututor acestor măsuri Rusia va avea un sector bancar mai puternic şi mai curat, a adăugat acesta.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO