Business Internaţional

NATO ar putea crea un post special pentru coordonarea operaţiunilor antiteroriste

NATO ar putea crea un post special pentru coordonarea...

Autor: Mihai Draghici

01.05.2017, 20:18 48

Propunerea este asemănătoare cu recenta decizie a Alianţei Nord-Atlantice de a crea un post pentru coordonarea activităţilor de transmitere şi analizare a informaţiilor obţinute de serviciile secrete ale statelor membre.

Acum, "Alianţa Nord-Atlantică analizează posibilitatea numirii unui oficial de rang înalt pentru monitorizarea eforturilor antiteroriste, o manevră care are rolul îndeplinirii uneia dintre solicitările preşedintelui Donald Trump, cea de concentrare mai mult a eforturilor NATO pe contracararea riscurilor teroriste", comentează publicaţia The Wall Street Journal.

Oficiali NATO vor analiza formal propunerea de creare a acestei noi funcţii în cursul unei reuniuni programate pe 5 mai, au declarat oficiali de la Washington citaţi de WSJ.

Criticii susţin că mai întâi ar fi necesară extinderea operaţiunilor NATO de combatere a terorismului înainte de crearea noului post de coordonare a acestora. În plus, există voci care susţin că extinderea sferei acţiunilor antiteroriste va îngreuna sarcinile de planificare operaţională în cadrul Alianţei Nord-Atlantice.

Deocamdată, Statele Unite nu au solicitat oficial crearea acestei funcţii, nici intensificarea operaţiunilor antiteroriste ale NATO.

În campania electorală, Donald Trump a criticat Alianţa Nord-Atlantică, catalogând-o "desuetă", din cauza presupusei ineficienţe în combaterea terorismului. Însă, în aprilie, noul preşedinte al SUA a declarat, după întrevederea cu secretarul general NATO, Jens Stoltenberg, că Alianţa "nu mai este desuetă", explicând că a primit asigurări că vor fi intensificate operaţiunile pentru combaterea organizaţiilor teroriste de genul Stat Islamic.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO