Business Internaţional

Năzdrăvăniile a doi bancheri ieşiţi din tipar

Năzdrăvăniile a doi bancheri ieşiţi din tipar

Autor: Catalina Apostoiu

01.04.2019, 00:03 858

Un bancher din Londra, demis pentru că ar fi furat o componentă de bicicletă în valoare de 5 lire sterline, şi-a dat banca în judecată, argumentând că de fapt totul a fost un simplu pretext ca instituţia să scape de el pentru că  făcuse mai multe plângeri. Un alt bancher, al UBS, şi-a spionat tovarăşul de călătorie dintr-un tren Eurostat pentru a profita de o tranzacţie de 15 miliarde de dolari.

Un fost executiv al Mizuho Bank, care a fost demis pentru că ar fi furat o componentă de bicicletă din depozitul companiei, şi-a dat banca în judecată, spunând că aceasta a folosit episodul ca pe o „modalitate convenabilă“ de a scăpa de el după ce acesta se plânsese cu privire la posibile nereguli, scrie Bloomberg.

Marius Caracota, care lucrează pentru banca japoneză în Londra, recunoaşte că a luat componenta de la bicicleta unui coleg, un incident înregistrat de camerele de luat vederi, dar spune că a făcut-o numai pentru că a fost convins că este a lui.

Când a apărut înregistrarea, managerii „aveau deja ceva cu mine, ştiind de plângerile mele“, a declarat Caracota.

Un purtător de cuvânt al Mizuho a refuzat să comenteze, spunând doar că banca neagă acuzaţiile. Oficialii băncii vor depune mărturie în următoarele zile.

De când a fost demis, Caracota nu a mai putut găsi o slujbă în Marea Britanie, fiind obligat să accepte o poziţie temporară în Franţa la o firmă care nu i-a pus niciun fel de întrebări. Cât priveşte povestea bancherului UBS, pe 15 iulie 2014 un executiv al Lazard a urcat într-un tren Eurostar din Londra către Paris, butonând cu frenezie pe mai multe telefoane mobile. Acesta nu a data atenţie tovarăşului său de călătorie, ceea ce s-a dovedit a fi o mare greşeală, potrivit Bloomberg.

Executivul Lazard, Vincent Le Stradic, a continuat să lucreze pe durata călătoriei, nerealizând că oferă detalii cu privire la o tranzacţie de preluare de 15 miliarde de dolari ce urma să fie anunţată tovarăşului său, bancher la grupul UBS.

Fondul poveştii este îndrăzneaţa încercare de preluare a T-Mobile US de către compania franceză fondată de Xavier Niel. Le Stradic era şi este unul dintre cei mai apropiaţi consilieri ai miliardarului franez, în timp ce tovarăşul său, Alexandre Zaluski, lucra la divizia de investment banking a UBS din Londra.

Neînţelegând mai nimic din mesajele văzute pe telefoanele lui Le Stradic, bancherul UBS şi-a contactat pe email un coleg. Acestuia nu i-a luat mult să înţeleagă că Iliad plănuia să intre în forţă pe piaţa americană prelunând o participaţie majoritară în cadrul unei companii mult mai mari.

Rapid, acesta a constituit o echipă de bancheri UBS pentru a face o ofertă de finanţare pentru Iliad.

Niciunul dintre cei trei implicaţi în toată poveste nu au realizat tranzacţii ilegale pe baza unor informaţii non-publice, însă autorităţile franceze i-a acuzat pe cei doi bancheri UBS de a fi transmis în mod incorect informaţii din interior colegilor lor.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO