Business Internaţional

Negociatorul-şef al Uniunii Europene pentru Brexit, Michel Barnier: Marea Britanie nu a venit cu nimic nou. Perioada de tranziţie nu e o certitudine

Negociatorul-şef al Uniunii Europene pentru Brexit,...

Autor: Andrei Ionascu, Mediafax

09.02.2018, 14:57 162

Prezent la Bruxelles, Michel Barnier a adăugat că "este important să fie spus adevărul" în privinţa stadiului actual al negocierilor, luând în calcul un eventual eşec privind negocierea unei perioade de tranziţie post-Brexit.

"Sunt surprins de aceste dezacorduri şi dacă ele persistă, vor fi cu siguranţă probleme, iar o perioadă de tranziţie nu este garantată. Timpul este limitat. Poziţia UE este una logică. Sper că vom putea rezolva aceste dezacorduri în runda următoare de discuţii. Cu cât Marea Britanie se va decide mai repede, cu atât mai bine", a declarat Barnier.

Negociatorul-şef al UE pentru Brexit a subliniat că declaraţiile sale nu trebuie percepute ca o ameninţare sau un ultimatum.

"Nu a fost o ameninţare când m-am referit la perioada de tranziţie. Am anumite probleme în a înţelege poziţia Marii Britanii. Ei au cerut o perioadă de tranziţie în baza unor condiţii logice. Menţin piaţa unică, uniunea vamală, politicile UE, pentru o perioadă limitată. Este de înţeles să menţinem perioada de reglementare. În joc este integritatea pieţei unice", a mai spus Barnier.

Michel Barnier a respins acuzaţiile potrivit cărora atitudinea sa în discuţiile pentru Brexit a fost nepăsătoare sau răzbunătoare.

"Nu am vrut niciodată să pedepsim Marea Britanie - este o gândire complet străină de abordarea mea. Aşa au stat lucrurile de la bun început şi se vor menţine până la sfârşitul negocierilor. E destul de simplu, trebuie să punem la punct un acord de ieşire din UE, care să fie solid din punct de vedere juridic şi care să nu genereze nicio incertitudine", a mai declarat diplomatul european.

La 15 decembrie 2017, liderii Uniunii Europene au acordat mandatul pentru următoarea fază a negocierilor privind Brexit cu Marea Britanie, pentru a pregăti discuţiile privind relaţiile viitoare, din punct de vedere comercial şi al securităţii. S-a ajuns la un acord privind factura de Brexit, chestiunea graniţei irlandeze şi drepturile cetăţenilor din UE.

Guvernul condus de către Theresa May urmează să-şi prezinte viziunea asupra unei viitoare înţelegeri comerciale, apoi vor începe discuţiile substanţiale în privinţa relaţiei UE-Marea Britanie, din punct de vedere comercial şi al securităţii. Comisia Europeană vrea ca perioada de tranziţie post-Brexit să se încheie până la 31 decembrie 2020.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO