Business Internaţional

Negocierile dintre Ucraina şi Rusia pe tema gazelor continuă. Cele două ţări nu au ajuns încă la un acord

Negocierile dintre Ucraina şi Rusia pe tema gazelor...

Autor: Iuliana Enache

30.10.2014, 09:00 84

Negocierile începute miercuri la Bruxelles între Ucraina şi Rusia în cadrul eforturilor de rezolvare a contenciosului lor pe tema gazelor nu au permis ajungerea la un acord, dar acestea vor continua joi, a declarat o sursă apropiată discuţiilor pentru AFP.

Discuţiile sunt blocate pe tema susţinerii financiare din partea Uniunii Europene pentru Ucraina, care să permită grupului Naftogaz să îşi achite o parte din datoriile către compania rusă Gazprom şi să plătească în avans o nouă comandă, a precizat sursa citată.

Comisarul european pentru Energie, Gunther Oettinger, este hotărât să obţină un acord pentru securizarea livrărilor de gaz rusesc care tranzitează Ucraina către Europa.

Negocierile au fost întrerupte joi dimineaţa, în jurul orei 04.00, şi s-ar putea relua joi seara.

"Obiectivul nostru este să ajungem la un acord provizoriu pentru un pachet de iarnă care să garanteze siguranţa livrării prin Ucraina a gazului rusesc cumpărat de UE până la sfârşitul lui martie 2015", a precizat comisarul Oettinger înaintea deschiderii negocierilor.

UE are nevoie în fiecare an de 450 de miliarde de metri cubi de gaz pentru consum. Ea trebuie să importe 300 de miliarde, dintre care 125 de miliarde sunt cumpărate de la gigantul rus Gazprom. Dintre acestea 75 de miliarde de metri cubi de gaz cumpărat de la Rusia tranzitează instalaţiile din Ucraina. Gazul cumpărat de Germania, unul dintre cei mai importanţi clienţi ai Gazprom în UE, este transportat prin gazoductul Nordstream.

Propunerea de rezolvare a crizei pusă în discuţie prevede plata de către Kiev a 3,1 miliarde de dolari acumulate din factori neplătite către gigantul rus Gazpron, dintre care două miliarde până la sfârşitul lui octombrie.

În contrapondere, Gazprom promite să reia livrările de gaz către Ucraina, întrerupte din iunie, cu o livrare minimă de cinci miliarde de metri cubi plătiţi la preţul de 385 de dolari 1.000 de metri cubi.

Banii reprezintă cheia negocierilor, a recunoscut Oettinger. În total este nevoie de 4,6 miliarde de dolari, a precizat el. "Încercăm să constituim un pachet financiar pentru a acoperi o parte din facturile neplătite Gazpromului şi să finanţăm cumpărarea de gaze plătite în avans".

"Ucraina are probleme de plată mari. Este practic insolvabilă", a deplâns el.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO