Business Internaţional

Negocierile Greciei de reducere a datoriei faţă de creditorii privaţi, blocate. Vine falimentul?

Negocierile Greciei de reducere a datoriei faţă de creditorii privaţi, blocate. Vine falimentul?

Autor: Adrian Voicu

14.01.2012, 14:18 1086

Discuţiile privind restructurarea datoriilor Greciei au fost întrerupte vineri, o lovitură neaşteptată care măreşte şansele ca pentru prima dată în 60 de ani o ţară dezvoltată să intre în default, scrie Financial Times.

Negociatorii Greciei cu creditorii internaţionali au anunţat într-un comunicat că ultima ofertă făcută de guvernul de la Atena "nu a primit un răspuns consolidat" din partea "tuturor părţilor".

Fondul Monetar Internaţional (FMI) a anunţat anterior că pierderile asumate de investitori ar trebui să fie semnificativ mai mari, în caz contrar fiind nevoie de un nou pachet de salvare în valoare de 130 de miliarde de euro în octombrie.

"Sub aceste circumstanţe, discuţiile cu Grecia şi sectorul oficial au fost oprite pentru a regândi asupra beneficiilor unei abordări voluntare", au declarat într-un comunicat comun Charles Dalara, managing director în cadrul International Institute for Finance, şi Jean Lemierre, din partea BNP Paribas.

Anunţul vine în apropierea unei noi date limită, în martie Atena trebuind să primească o nouă tranşă de 14,4 miliarde euro din partea troicăi FMI, BM, UE.

Vineri, ministrul de finanţe grec Evangelos Venizelos a declarat că discuţiile vor fi reluate miercuri, negând sugestiile conform cărora guvernul se îndreaptă spre o intrare dezordonată în default.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO