Business Internaţional

Nemţii se împrumută tot mai mult. Guvernul german vrea să mai împrumute încă 100 de miliarde de euro în 2022 pentru a naviga efectele pandemiei. Cea mai puternică economie din Europa a împrumutat deja 370 de miliarde de dolari pe fondul pandemiei

Nemţii se împrumută tot mai mult. Guvernul german vrea...

Autor: Alex Ciutacu

24.06.2021, 12:32 148

Germania vrea să mai împrumute încă 100 de miliarde de euro în 2022, cu 18,2 miliarde de euro mai mult decât estima anterior, în contextul în care efectele pandemiei continuă să pună presiune pe bugetul celei mai mari economii din Europa, potrivit FT.

Statul german a acumulat o datorie de 370 de miliarde de euro începând de anul trecut, pe fondul pandemiei, iar intenţia de a mai împrumuta 100 de miliarde de euro a fost înscrisă în proiectul de buget pentru 2022, votat miercuri de cabinetul cancelarului Angela Merkel.

Totodată, miniştrii din cabinetul Merkel au votat şi planul financiar pe termen mediu, până în 2025.

Cu toate acestea, Germania îşi alege un nou parlament în septembrie, ceea ce înseamnă că planul de cheltuieli din buget ar putea suferi modificări semnificative.

Germania a implementat o serie amplă de măsuri de sprijin şi de programe de ajutor, pe fondul crizei generate de pandemia de Covid-19. În acest context, nemţii au abandonat angajamentul pentru un buget echilibrat, în timp ce a eliminat limita pe îndatorare stabilită chiar prin constituţia germană.

Această limită poate fi eliminată în caz de catastrofă naturală sau alte urgenţe, iar suspendarea ei trebuie să se menţină şi în 2022 dacă Germania vrea să împrumute cei 99,7 miliarde de euro de care are nevoie.

În acelaşi timp, ministerul de Finanţe al ţării a precizat că această limită va fi reimpusă în 2023, când împrumuturile ar trebui să se situeze la 5,4 miliarde euro pe tot anul, înainte de a creşte la 12 miliarde euro în 2024, respectiv 11,8 miliarde euro în 2025.

Cele 370 de miliarde de euro împrumutate deja de guvernul german au ajutat parţial şi la finanţarea programului de ajutor pentru companiile afectate de lockdown, într-unul dintre cele mai generoase programe din lumea vestică.

Concret, autorităţile au plătit până acum peste 108 miliarde de euro, în contextul în care din noiembrie 2020 şi până acum au plătit 25,8 miliarde de euro sub formă de granturi nerambursabile pentru businessuri.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO