Business Internaţional

Nemţii încă nu şi-au pierdut pofta de cumpărături

AFP/Mediafax Foto

AFP/Mediafax Foto

Autor: CătăIina Apostoiu

28.05.2015, 00:03 406

Încrederea consumatorilor germani în cea mai mare economie a Europei este la maximul ultimilor 13 ani şi jumătate, însă specialiştii avertizează că optimismul acestora s-ar putea să nu mai reziste mult deoarece ar putea fi erodat de riscurile externe. Cheltuielile populaţiei, care depind de încredere, sunt un motor important al creşterii economice.

Aceleaşi riscuri, dublate de încetinirea ritmului de creştere a economiei germane în primul trimestru, au determinat scădere pronunţată a încrederii investitorilor şi analiştilor germani în economie. Ceea ce se întâmplă cu economia germană este important pentru întreaga Europă deoarece Germania este locomotive creşţerii economice. Pentru România, Germania reprezintă principala destinaţie pentru exporturi. 

Creşterea salariilor, situaţia bună de pe piaţa locurilor de muncă şi nivelul scăzut al preţului petrolului au făcut ca încrederea consumatorilor germani în economie să urce până la cel mai ridicat nivel din octombrie 2001, după cum reiese dintr-un sondaj realizat de compania de cercetare de piaţă GfK.

Încrederea consumatorilor germani în economie s-a aflat în creştere în ultimele opt luni în pofida încetinirii activităţii economice, scrie Deutsche Welle. Totuşi, GfK avertizează că riscurile externe ar putea tempera optimismul consumatorilor.

„Cheltuielile consumatorilor reprezintă un motor important al creşterii economice în acest an. Totuşi, nu trebuie să pierdem din vedere o serie de riscuri care persistă: discuţiile dificile privitoare la viitorul Greciei în zona euro, criza din Ucraina şi acţiunile Statului Islamic ar putea eroda serios cheltuielile consumatorilor din Germania“, potrivit GfK.

Deşi consumatorii sunt încă optimişti în legătură cu perspectivele economice, încrederea analiştilor şi investitorilor germani a înregistrat un declin mult mai pronunţat decât se anticipa în luna mai pe fondul volatilităţii pieţelor financiare, informează Reuters.

Potrivit unui sondaj ZEW, încrederea investitorilor în economie a scăzut la 41,9 puncte în mai de la 53,3 puncte în aprilie, chiar şi sub cea mai pesimistă proiecţie de 44,2.

Ritmul de creştere a economiei germane a încetinit la 0,3% în primul trimestru al acestui an faţă de perioada similară a anului trecut, după un avans de 0,7% în ultimul trimestrul din 2014.

Totuşi, potrivit ZEW, scăderea încrederii a venit pe fondul datelor economice mai slabe şi al turbulenţelor de pe pieţele financiare, foarte puţini participanţi la sondajul ZEW declarând că se aşteaptă la o deteriorare a condiţiilor economice.

„Este posibil ca investitorii să considere că Germania a atins un maxim din punct de vedere al avansului economic, noi creşteri devenind mai puţin probabile“, arată Christian Schulz, economist al Berenberg Bank.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO