Business Internaţional

Nemţii n-au nicio intenţie să-şi domolească febra cumpărăturilor şi dau banii pe lucruri scumpe

Nemţii n-au nicio intenţie să-şi domolească febra...

Autor: Bogdan Cojocaru

29.01.2016, 00:06 1159

Consumatorii germani nu se lasă descurajaţi de isteria de pe pieţele financiare şi nici de cea legată de în­chiderea graniţelor intra-UE. Guvernul şi-a redus însă proiecţiile de creştere economică, dar face tot ce poate pentru a încuraja populaţia, printre altele aducând aurul ţării acasă.

Industriaşii şi comercianţii se arată pesimişti, avertizând că reintroducerea controalelor la graniţe va aduce pierderi de miliarde de euro pe an economiei.

Nemţii n-au nicio intenţie să-şi domo­lească febra cumpără­turilor şi privesc cu în­credere spre viitor, scrie Deutsche Welle. Un indice anti­cipativ al încrederii po­pulaţiei calculat de firma de cercetare a pieţei GfK a rămas re­schim­bat, la 9,4 puncte, pentru februarie. „Consu­ma­torii continuă să sfideze riscurile eco­nomice globale tot mai mari. Încrederea lor s-a stabilizat un nivel ridicat“, spune Rolf Bürkl, analist la GfK.

Experţii spun ca începe să se contureze o tendinţă de a cumpăra produse scumpe, cum ar fi mobilă sau automobile.

GfK atribuie acest trend robusteţii pieţei muncii, unde numărul angajaţilor este la un nivel record, ceea ce ate­nuează temerile oamenilor că îşi vor pierde locurile de muncă.

De asemenea, dobânzile extrem de reduse îi descurajează să-şi păstreze banii în depozite bancare.

Cei mai mulţi analişti cred că din nou consumul populaţiei va fi prin­cipalul motor de creştere economică anul acesta. Guvernul şi-a redus estimarea de creştere pentru anul acesta de la 1,8% la 1,9%.

Însă exportatorii se aşteaptă la vremuri grele din cauza frânării pieţelor externe şi a investiţiilor slabe.

Camera germană de industrie şi comerţ avertizează că reintroducerea controalelor la graniţele Germaniei îi va costa pe industriaşi şi comercianţi 10 miliarde euro pe an din cauza timpului mai mare de aşteptare şi a biro­craţiei suplimentare.

Într-o manevră me­nită să consolideze încre­derea populaţiei în forţa financiară a guvernului, Bundesbank a repatriat anul trecut peste 200 de tone de aur, aducând aurul preţios din străi­nătate în seifurile din Frankfurt, potrivit Reu­ters. Bundesbank are a doua rezervă de aur ca mărime din lume, de 3.381 tone.

Doar 40% din rezervele de aur sunt depozitate în Germania, la Frankfurt, în beciurile sediului Bundesbank, în timp ce aproape aceeaşi cantitate este păstrată la Rezerva Federală din SUA. Restul aurului este depozitat la Londra. Banca centrală germană vrea ca rezerva din ţară să ajungă la 50%.

Aparent, Bundesbank a luat decizia de a-şi aduce înapoi aurul după apariţia unor zvonuri că acesta nu mai există în formă fizică în SUA. Aurul este considerat unul dintre cele mai sigure active.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO