Business Internaţional

Nemţii redescoperă trocul în locul shoppingului tradiţional, din cauza crizei

Nemţii redescoperă trocul în locul shoppingului tradiţional, din cauza crizei

Foto: Robert Durell/Getty Images/AFP

Autor: Vlad Popescu

14.01.2013, 11:14 3143

În Germania, antreprenorii care au observat devreme acest trend au început deja să organizeze evenimente unde facilitează o formă de barter între participanţi.

La aşa-numitele petreceri de schimb, participanţii plătesc o taxă de intrare şi aduc hainele, genţile sau pantofii de care nu mai au nevoie, în schimbul cărora primesc monede de la organizatori. Articolele adunate sunt apoi sortate de persoane cu experienţă în retail într-un spaţiu care seamănă cu un magazin, unde participanţii pot utiliza monezile primite anterior pentru a-şi cumpăra produse "noi".

Pentru a evita neplăcerile, organizatorii nu primesc decât articole de marcă.

În aşteptarea pregătirilor, invitaţii petrec câteva ore petrecând cu muzică şi cocktailuri.

Astfel de evenimente au apărut în urma crizei financiare pentru a oferi consumatorilor o alternativă la shopping-ul tradiţional.

În SUA, autoarea Rachel Botsman, expert în trenduri economice, numeşte fenomenul "consum colaborator" şi evocă renaşterea schimburilor şi utilizării în comun a locuinţelor, maşinilor şi altor elemente de confort ale vieţii moderne.

Ideea este cu atât mai atractivă pentru tineri, care au venituri discreţionare modeste dar nu vor să renunţe la conforturile oferite de economia modernă de consum, utilizând în comun locuinţe, haine, maşini, unelte.

Revista Time a declarat această nouă formă de consum una dintre cele 10 "idei grozave" care vor schimba lumea.

Internetul înlesneşte, diversifică şi profesionalizează economia de schimb, oferind la preţuri minime, de obicei gratuit, finanţat prin advertising şi/sau comisioane, servicii pentru care există o cere uriaşă, ignorate însă de retailul tradiţional.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO