Business Internaţional

Nemţii şi polonezii susţin că se pot descurca fără gaze ruseşti. Pe ce se bazează

Nemţii şi polonezii susţin că se pot descurca fără...

Autor: Catalina Apostoiu

24.02.2022, 00:05 23525

Mai ţineţi minte misterioasa inversare a fluxului de gaze naturale prin conducta rusă Yamal-Europa dinspre Germania spre Polonia? Este unul din factorii care au dat speculatorilor apă la moară pentru a majora preţurile gazelor pe piaţa internaţională. Una din explicaţii a fost că totuşi Rusia nu scoate gaze din Europa ci că Polonia importă combustibil din Germania. Acum Polonia spune că depozitele sale de gaze sunt pline în proporţie de 80%, suficient pentru a face faţă unei penurii. Însă în Germania depozitele sunt pline în proporţie de nici 40%.

Fluxurile de gaze naturale prin conducta Yamal-Europa se menţin inversate pentru a zecea săptămână. Acestea se inversează câteodată, când gazele sunt livrate dinspre Germania către Polonia, ceea ce s-a întâmplat şi în octombrie, scrie Reuters.

Acest mod înseamnă că nu sunt cerinţe pentru gaze către Germania, care primeşte gaze ruseşti şi via Nord Stream 1. Gigantul rus Gazprom livrează gaze Germaniei la preţuri mai mici decât Poloniei. Aceasta permite practic ca gazele cumpărate la discount din Rusia în Germania să fie vândute către cumpărători din alte ţări cu profit. Preşedintele rus Vladimir Putin a declarat recent că Germania revinde gazele ruseşti către Polonia şi Ucraina în loc să tempereze creşterea pieţei. Ministrul german al economiei a refuzat să comenteze.

Acum, în contextul crizei din Ucraina şi ameninţării suspendării livrărilor de gaze ruseşti către Europa, Germania susţine, cu rezerve de gaze de doar 36% în prezent şi fără opţiuni viabile, că se poate descurca fără gaze ruseşti. Şi polonezii susţin acelaşi lucru, însă cu rezerve de 80% şi o diversificare a surselor de aprovizionare.

Ministrul german al economiei, Robert Habeck, a declarat că ţara sa s-ar putea descurca fără gaze ruseşti, potrivit Bloomberg.

Însă acest lucru nu va fi uşor. Germania depinde de Gazprom pentru mai mult de jumătate din necesarul său de gaze, iar cererea nu va face decât să crească, pe măsură ce ţara renunţă treptat la energia nucleară şi bazată pe cărbune. Al doilea furnizor ca importanţă, Norvegia, pompează deja la capa­citate maximă, iar Germania nu are mijloace de a importa GNL.

Comentariile lui Habeck au venit după ce cancelarul german a îngheţat autorizarea controversatului gazoduct rusesc NS2 în contextul crizei din Ucraina. Habeck a avertizat cu privire la „speculaţii excesive“, spunând că legăturile energetice ale ţării sale cu Rusia au supravieţui multor crize şi că suspendarea certificării NS2 nu înseamnă renunţarea totală la gazoduct.

Cererea de energie a Germaniei poate fi acoperită cu alte surse de energie şi alţi furnizori, a subliniat Habeck. Iar un purtător de cuvânt al ministerului economiei şi climatului a susţinut că este analizată construcţia de terminale pentru GNL. Însă analiştii susţin că nu există alternative realiste la livrările Rusiei, cel puţin pe termen scurt, potrivit Politico.

În cazul Poloniei, vicepremierul ţării Jacek Sasin a declarat recent că ţara este mai bine pregătită decât alte ţări pentru o posibilă întrerupere a livrărilor de gaze ruseşti, relatează Notes From Poland.

Potrivit oficialului polonez, facilităţile de stocare a gazelor din Polonia sunt 80-90% pline, iar ţara încearcă de ani întregi să-şi reducă dependenţa de Rusia prin diversificare. „Sperăm că anul viitor vor deveni în mare măsură, sau aproape în întregime, independenţi de gazele ruseşti“, a declarat acesta.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO