Business Internaţional

Nemulţumite de măsurile de austeritate, FMI şi UE închid porţile în faţa Ungariei

Nemulţumite de măsurile de austeritate, FMI şi UE închid porţile în faţa Ungariei

Gyorgy Matolcsy, ministrul maghiar al economiei: Guvernul va continua discuţiile cu organizaţiile internaţionale, printre care FMI şi UE.

18.07.2010, 23:27 26

Atât FMI, cât şi UE au suspendat revizuirea programului definanţare al Ungariei. Acest lucru înseamnă că Budapesta va pierdeaccesul la suma rămasă din pachetul financiar de aproape 20 mld.euro, creat în parteneriat de UE, Banca Mondială şi FMI, scrieDeutsche Welle.
În ultimele luni Ungaria nu a mai accesat tranşele de la FMI, darse gândeşte să semneze un nou acord ce va avea rolul de plasă desiguranţă.
"Corecţia deficitului excesiv până anul viitor va necesitaadoptarea de decizii dure, în principal în ceea ce priveşte parteade cheltuieli", a declarat Olli Rehn, comisarul pentru afacerieconomice şi monetare din cadrul UE. "De asemenea, precauţia vatrebui să devină cuvântul de ordine pentru ca investitorii străinişi locali să recâştige încrederea în Ungaria."
Autorităţile de la Budapesta au promis să reducă deficitul bugetarla 3,8% din PIB în acest an, pentru ca în 2011 să îl coboare la 3%- limita impusă de Uniunea Europeană. Acestea erau condiţiiobligatorii încă din 2008 când statul a încheiat acordul cucreditorii internaţionali pentru a evita intrarea în incapacitatede plată.

Ungaria nu doreşte ruperea relaţiilor
Ministrul maghiar al economiei Gyorgy Matolcsy a anunţat că Ungariadoreşte reluarea negocierilor.
"Guvernul va continua discuţiile cu organizaţiile internaţionale,printre care FMI şi UE", a declarat el. Decizia autorităţilorinternaţionale survine într-o perioadă când Ungaria analizaposibilitatea încheierii unui acord preventiv cu FMI, care să îiasigure stabilitate în anii imediat următori.
Luna trecută, primul-ministru Viktor Orban a făcut publice o seriede măsuri de austeritate, precum aplicarea unei taxe pe profitulbăncilor. Cu toate acestea, Comisia Europeană a anunţat că măsurilesunt în mare parte "temporare" şi nu sunt exact ceea ce statul arenevoie.
FMI a anunţat că pentru Ungaria este vital ca pieţele să îşirecâştige încrederea în stat, iar acest lucru era posibil doar prinîndeplinirea promisiunilor şi respectarea ţintelor bugetare.
"Într-un mediu caracterizat prin deficite bugetare excesive şinivel record al datoriilor publice, ţintele privind deficitulfiscal anunţate anterior rămân o ancoră potrivită pentru procesulde consolidare fiscală. Totuşi, pentru atingerea acestor obiectivetrebuie adoptate şi alte măsuri", a anunţat FMI.
Veştile rele sunt compensate de veşti bune
O delegaţie a fondului, condusă de Christoph Rosenberg, a purtatdiscuţii cu autorităţile maghiare în perioada 16-17 iulie, ca partea celei de-a şasea şi respectiv a şaptea misiuni de evaluare aacordului de tip stand-by, aprobat pe 6 noiembrie 2008. Acelaşi tipde acord a fost încheiat şi de alte state din regiune care încondiţiile crizei financiare au avut nevoie de finanţare pentru aevita intrarea în incapacitate de plată. Printre acestea se numărăRomânia, Ucraina şi Serbia. Polonia, pe de altă parte, a încheiatdoar un acord preventiv - de tipul celui pe care îl dorea şiUngaria, astfel că putea utiliza banii doar la nevoie. Cea maidezvoltată economie din regiune a reuşit să crească în fiecaretrimestru din ultimii doi ani, sfidând recesiunea.
Există însă şi o serie de veşti bune pentru Ungaria. Printre celemai importante se numără faptul că statul maghiar a revenit pecreştere, după o perioadă îndelungată de recesiune. Astfel, înprimul trimestru economia a avansat cu 0,9% comparativ cu ultimeletrei luni din 2009. An la an PIB-ul s-a contractat cu 0,9%. Maimult, la nivel de Uniune Europeană statul situat la vest de Româniaare unul dintre cele mai mici deficite bugetare.
Analiştii au avertizat la sfârşitul săptămânii că forintul, monedanaţională a Ungariei, s-ar putea deprecia azi, când pieţelefinanciare se vor deschide, pe fondul incertitudinii ce planeazădeasupra Ungariei.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO