Business Internaţional

Neutralitatea are multe forme, iar Austria a ales-o doar pe cea militară. Interesele ei sunt acolo de unde-i vin banii şi resursele. Rusia îi este al doilea cel mai mare investitor străin, cu nu mai puţin de 24 mld. dolari

Preşedintele Rusiei Vladimir Putin alături de o delegaţie de oameni de afaceri şi politicieni de top din Austria. În 2018, Putin a spus că în timp ce investiţiile austriece în Rusia abia se apropie de 5 miliarde de dolari, cele ruseşti în Austria ating 24 de miliarde de dolari. În vremurile „bune“, Rusia furniza Austriei 80% din gazele consumate.

Preşedintele Rusiei Vladimir Putin alături de o delegaţie de oameni de afaceri şi politicieni de top din Austria. În 2018, Putin a spus că în timp ce investiţiile austriece în Rusia abia se apropie de 5 miliarde de dolari, cele ruseşti în Austria ating 24 de miliarde de dolari. În vremurile „bune“, Rusia furniza Austriei 80% din gazele consumate.

Autor: Bogdan Cojocaru

06.12.2022, 22:36 6477

Economia austriacă este orientată puternic către export, exporturile de bunuri şi servicii depăşind de obicei 50% din PIB Raiffeisen Bank International, una dintre băncile austriece care domină sectorul regional, a rămas în Rusia şi chiar prosperă acolo OMV a fost unul din susţinătorii financiari ai gazoductului ruso-german Nord Stream 2, proiect care a divizat UE OMV s-a implicat mai întâi în proiectul paneuropean Nabucco, care ar fi adus gaze în UE din zona Mării Caspice şi a Orientului Mijlociu, dar apoi a ales gazoductul rusesc South Stream

Austria, o ţară a cărei expansiune economică şi comercială în Europa de Est a fost oprită brusc de criza financiară globală, care a făcut din agresivitatea companiilor austriece o vulnerabilitate, a ales să rămână neutră militar, aşa cum prevede constituţia sa, după ce Rusia a invadat Ucraina. Dar deciziile economice şi politice de până acum şi de după invazie nu sunt deloc neutre.

Refuzând accesul unei ţări membre a Uniunii Europene la spaţiul fără frontiere Schengen, Viena n-a făcut decât să şubrezească coeziunea internă a UE, ceva ce Moscova şi alţi adversari sau concurenţi ai Uniunii încearcă şi ei să facă.

O analiză a businessului şi economiei poate explica de ce Austria a ales această poziţie. Economia austriacă este orientată puternic către business, exporturile de bunuri şi servicii depăşind de obicei 50% din PIB. Este o pondere mai mare chiar şi decât cea a Germaniei, unde procentul orbitează în jurul valorii de 40%. Prin urmare, interesele Austriei sunt acolo unde îi sunt clienţii. Sau acolo de unde-i vin banii şi resursele.

În 2020, Rusia era al doilea cel mai mare investitor străin al Austriei, după Germania. În 2018, chiar preşedintele rus Vladimir Putin a explicat la o reuniune cu liderii de business ai Austriei că în timp ce investiţiile austriece în Rusia abia se apropiau de 5 miliarde de dolari, cele ruseşti în Austria atingeau 24 de miliarde de dolari.

Colosul austriac din construcţii Strabag a rupt legăturile cu unul din principalii săi acţionari, oligarhul rus Oleg Deripaska, abia după ce UE şi SUA au pornit ofensiva sancţiunilor contra Moscovei în urma celei de-a doua invazii a Ucrainei. Deripaska era în acţionariatul Strabag printr-un fel de SRL cipriot, Rasperia Trading Limited.

Deşi multe companii mari şi mici europene se retrag de pe piaţa rusă, fie de teama sancţiunilor, fie că aşa este moral, Raiffeisen Bank International, una dintre băncile austriece care domină sectorul regional, a rămas în Rusia şi chiar prosperă acolo. Pentru prima jumătate a anului, subsidiara rusă a raportat cea mai mare creştere a profiturilor din cadrul întregului grup. Profitul din Rusia a urcat cu 200%. Operaţiunile ruseşti reprezintă de obicei o treime din profiturile băncii, după cum arată Financial Times.

Dar nu doar din Rusia se finanţează austriecii. OMV, cu operaţiuni în domeniul petrolului şi gazelor naturale, este printre cele mai mari companii din Austria şi chiar din Europa Centrală şi de Est. Cel mai mare acţionar după statul austriac este o companie din Emiratele Arabe Unite (EAU), Mubadala Petroleum and Petrochemicals Holding Company (MPPH), cu un pachet de aproape 25% din acţiuni. MPPH este o subsidiară a unui holding uriaş care acţionează ca fond suveran de investiţii pentru EAU. Parteneriatul pare logic având în vedere că ţara arabă este unul dintre principalii furnizori de petrol şi gaze naturale de pe piaţa mondială, având astfel puterea de a influenţa fluxurile globale şi preţurile.

De asemenea, investitori din Emirate sunt acţionari importanţi, mai întâi prin Mubadala, apoi printr-o altă companie de stat emirată, Abu Dhabi National Oil Company, la producătorul austriac de chimicale şi îngrăşăminte chimice Borealis, unul dintre cei mai mari jucători de pe piaţa de profil europeană. Industria chimică este dependentă puternic de gaze naturale. OMV este acţionarul majoritar acolo.

În prezent, EAU este solidară cu Rusia şi cu alţi producători de petrol şi gaze în faţa presiunilor UE şi ale SUA de a detensiona piaţa combustibililor pentru scăderea preţurilor.

OMV a fost şi unul din susţinătorii financiari ai gazoductului ruso-german Nord Stream 2, proiect care a divizat UE, iar acum zace îngheţat. OMV deţine şi un sfert din proiectul dezvoltării câmpului de gaze naturale rusesc Yuzhno-Russkoye. Com­pania austriacă a susţinut şi fostul gazoduct rusesc South Stream, concurentul proiectului pan-european Nabucco, care ar fi adus gaze în UE din zona Mării Caspice şi a Orientului Mijlociu, adică din altă parte decât Rusia.

OMV s-a implicat mai întâi în Nabucco, dar apoi a ales South Stream, ceea ce la Moscova a fost considerată o lovitură mortală dată proiectului european. South Stream, construit cu produse austriece, ar fi făcut din Austria un pol al pieţei europene a gazelor, aşa cum se vedea şi Germania graţie Nord Stream 2 înainte de invazie. South Stream a fost în cele din urmă abandonat de Moscova şi înlocuit de TurkStream. Tot o lovitură, dar binevenită, a fost şi sponsorizarea de 20 de milioane de dolari acordată de OMV echipei de fotbal Zenit St. Petersburg, considerată preferata lui Putin.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO