Business Internaţional

Nici chiar europenii cei mai ahtiaţi după muncă, germanii, nu mai vor să trudească la fel de mult, semn rău pentru economia Germaniei, care se îndreaptă către al doilea an de recesiune

Nici chiar europenii cei mai ahtiaţi după muncă,...

Autor: Catalina Apostoiu

13.10.2024, 22:22 10514

Germanii au muncit 1.343 de ore în medie anul trecut, mai puţin decât oricine altcineva din OCDE, clubul a 38 de ţări bogate. Ei şi-au luat de ase­menea 19,4 zile de concediu me­di­cal anul trecut, relevă cifrele Techniker Krankenkasse, a doua cea mai mare companie de asigurări de sănătate din Germania, un număr record.

După o pauză de decenii, sindi­catele ţării au început să facă presiuni pentru un program de lucru mai scurt, şi nu doar pentru salarii mai mari. Psihologi, sociologi şi consul­tanţi scot în evidenţă virtuţile odihnei ca leac pentru burnout, familii des­tră­mate, productivitate scăzută şi chiar şi schimbări climatice, scrie The Wall Street Journal.

Pentru Hendrik Laeppche, care deţine şi conduce un distribuitor de talie medie de componente indus­tria­le în nordul Germaniei, fenomenul antimuncă este real, şi nu este limi­tat la generaţia Z.

„Am oferit unei ucenice de 23 de ani, foarte talentată, un job full-time şi ce mi-a răspuns? «Vreau să mun­cesc patru zile pe săptămână, vreau timp să vând chestii pe internet, să fac asta, să fac ailaltă». Apoi, cei de 59 de ani vor să o ia mai încet, să mun­cească de luni până joi“.

Tendinţa îi nelinişteşte pe eco­nomişti şi politicieni, care se tem că aceasta ar putea fi semn rău pentru o economie care se confruntă cu cea mai gravă penurie de forţă de muncă din istoria recentă.

„Francezii, italienii şi alţii mun­cesc mai mult decât noi“, se plângea recent ministrul german de finanţe Christian Lindner.

Michael Kretschmer, guverna­torul Saxoniei, arată că „toată lumea vorbeşte de muncă part-time, de săp­tă­mâna de lucru de patru zile. Este un mare pericol economic“.

Aceasta mai ales în condiţiile în care declinul economiei germane se adânceşte, cea mai mare economie europeană îndreptându-se către al doilea an consecutiv de scădere. Sec­torul manufacturier german are pro­bleme, iar competiţia globală, în spe­cial din China, evidenţiază probleme structurale, notează Euronews.

Ministrul german al economiei Robert Habeck a anunţat că economia este aşteptată să se contracte cu 0,2% în acest an, faţă de estimările anterioare care indicau o creştere de 0,3%.

Astfel, Germania ar putea fi singura economie G7 care se va contracta în 2024, după un declin de 0,3% în 2023.

 
 
ZF Digital Summit 2024