Business Internaţional

Nici măcar pentru speculaţii să nu mai cumpăraţi obligaţiunile elene. S&P retrogradează ratingul Greciei la "B". Urmează restructurarea datoriilor?

Nici măcar pentru speculaţii să nu mai cumpăraţi obligaţiunile elene. S&P retrogradează ratingul Greciei la "B". Urmează restructurarea datoriilor?

Autor: Anca Dumitrescu

09.05.2011, 16:39 1019

Standard&Poor's a retrogradat, luni, ratingul Greciei cudouă trepte, de la nivelul "BB-" la "B", din cauza îngrijorării cărestructurarea datoriilor devine tot mai probabilă, transmiteReuters.

Ratingul Greciei a coborât astfel din categoria nerecomandatăpentru investiţii (non-investment grade speculative) în cea careimplică riscuri foarte ridicate (highly speculative) şi a ajuns subcel al Belarusului şi Senegalului.

La un an de la acordul de susţinere financiară din parteaUniunii Europene şi FMI, Grecia se confruntă cu venituri reduse şio recesiune profundă, alimentând speculaţiile că va fi nevoită săîşi restructureze datoriile pentur a rezolva problemele fiscalecare au dus la declanşarea crizei din zona euro.

"În opinia noastră, există un risc crescut ca Grecia să iamăsuri pentru restructurarea termenilor datoriilor comerciale,inclusiv a obligaţiunilor emise anterior de guvern", se aratăîntr-un comunicat al agenţiei de evaluare financiară, care aavertizat că ar putea urma noi revizuiri în scădere aleratingului.

Potrivit S&P, este probabil ca ţările din zona euro să vreaca deţinătorii privaţi de datorii suverane elene să extindătermenele de maturitate ale obligaţiunilor, în condiţiile în careguvernele analizează relaxarea termenilor acordului de susţinerefinanciară care a salvat Grecia de la faliment în urmă cu unan.

Estimările S&P sugerează că ar putea fi necesară o reducerede 50% sau chiar mai mare a principalului, pentru ca niveluldatoriilor Greciei să ajungă la un nivel sustenabil.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO