Business Internaţional

Nici nemtii nu scapa de masurile de austeritate

24.05.2010, 23:07 13

Nemtii, italienii si britanicii vor fi nevoiti sa strangacureaua, impinsi de la spate de guvernele care pregatesc masuri deausteritate si reduceri de cheltuieli.

Astfel, guvernul de la Berlin vrea sa deruleze un program deausteritate extrem de drastic incepand cu anul viitor, prin care sadea un exemplu celorlalte state din zona euro si prin care sa seconformeze cu o "ghilotina a datoriilor" inclusa in constitutie,scrie Financial Times.

Autoritatile de la Berlin intentioneaza sa faca economii labuget de cel putin 10 mld. euro anual pana in anul 2016. Printremasurile care vor fi luate in considerare se numara majorareataxelor si reducerea cheltuielilor publice. Reducerea subventiilorde stat si a scutirilor fiscale este, de asemenea, oprioritate.

Nici italienii nu s-au lasat mai prejos, urmand sa prezintesaptamana aceasta o serie de masuri prin care sa reduca deficitulbugetar cu 13 mld. euro in 2011, scrie agentia de presa ThomsonReuters. Demersurile reprezinta prima etapa a unui plan ce se vaintinde pe o perioada de doi ani si care ar urma sa aduca gaurabugetara sub pragul de 3% din PIB pana in 2012.

Potrivit unor surse guvernamentale, masurile luate inconsiderare vizeaza inghetarea noilor angajari si a salariilor insectorul public, reducerea achizitiilor guvernamentale, blocareaprocedurilor de pensionare pentru o perioada de cateva luni pentrucei care se apropie de varsta de pensionare, dar si micsorareastimulentelor fiscale pentru companii. Premierul italian SilvioBerlusconi a dat asigurari ca masurile vor reduce deficitulbugetar, dar nu vor alimenta o adevarata "macelarie sociala", asacum s-a intamplat in cazul Greciei. "Sistemul de sanatate,pensiile, scolile si universitatile nu vor fi afectate" de masuri,potrivit lui Berlusconi.

In Marea Britanie, coalitia de guvernamant, aflata subconducerea premierului David Cameron, a anuntat ieri reducereacheltuielilor bugetare cu 6 mld. lire sterline (6,9 mld. euro).Noua administratie de la Londra a mostenit un deficit bugetar de11,1% din PIB in 2009.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO