Business Internaţional

Nici polonezii nu stau mai bine: Sistemul de sănătate din Polonia „gâfâie” sub presiunea pandemiei, iar ambulanţele aşteaptă ore întregi la coadă în faţa spitalelor

Nici polonezii nu stau mai bine: Sistemul de sănătate...

Autor: Alex Ciutacu

13.04.2021, 13:42 166

Al treilea val al pandemiei de Covid-19 testează limitele sistemului de sănătate din Polonia, în contextul în care multe ambulanţe ajung să aştepte cu orele în faţa spitalelor înainte ca pacienţii pe care îi transportă să fie internaţi, potrivit FT.

„Asta se întâmplă încontinuu de trei săptămâni. La fiecare tură ştii că există riscul să o petreci aşteptând în faţa unui spital. Câteodată două ore, câteodată şase ore, timp în care nu poţi ajuta pe nimeni, deşi asta este meseria noastră”, a explicat Michal Drozdz, un medic din Varşovia.

Nu doar Varşovia se chinuie să treacă prin acest val al pandemiei. În toată Polonia, criza sanitară testează limitele sistemului public de sănătate.

Numărul de infectări a crescut brusc de la începutul lunii martie, iar la data de 1 aprilie au atins un nivel record. În ultimele două săptămâni, Polonia a înregistrat 989 de cazuri/100.000 de locuitori, a treia cea mai mare cifră din UE. Numărul deceselor a crescut la niveluri record, la fel ca numărul pacienţilor internaţi în spitale sau conectaţi la ventilatoare.

„Dimensiunea este incomparabiă (n.red: cu primul val). Atunci aveam câteva cazuri înregistrate pe cartier, acum avem câteva cazuri pe fiecare bloc de apartamente”.

La fel ca în toată Europa, creşterea a fost cauzată de răspândirea aşa-numitei tulpini B.1.1.7, care a fost descoperită prima dată în Marae Britanie şi care este responsabilă pentru 90% din cazurile noi apărute în Polonia.

O parte din populaţie critică guvernul pentru că ar fi făcut erori care au permis noii tulpini să se răspândească rapid. Una dintre temele pe care este criticat guvernul a fost întâlnită şi în retorica românilor şi ţine de cei plecaţi la muncă în alte ţări, care nu au fost verificaţi temeinic atunci când s-au întors din Marea Britanie pentru a-şi petrece Crăciunul în ţară.

În timp ce românii sunt a doua cea mai mare minoritate din Marea Britanie, cu peste 400.000 de persoane înregistrate în iunie 2020, polonezii ocupă prima poziţie din acest podium, cu circa 815.000 de persoane.

O altă temă pe care guvernul polonez este criticat ţine de relaxarea restricţiilor la mijlocul lunii februarie, într-un moment în care tulpina britanică circula deja în Polonia.

Numărul mare de pacienţi ajunşi în spital pune presiune din ce în ce mai mare pe sistemul de sănătate. Chiar dacă un sfert din paturile de Covid-19 şi 20% dintre ventilatoare sunt libere, de cele mai multe ori acestea nu se află acolo unde este nevoie de ele.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO