Business Internaţional

Nicolas Sarkozy: Schimbarea tratatului nu a fost posibilă din cauza opoziţiei făcute de "prietenii noştri britanici"

Reacţii la tratatul UE - Nicolas Sarkozy: Schimbarea tratatului nu a fost posibilă din cauza opoziţiei făcute de "prietenii noştri britanici"

Autor: Adrian Voicu

09.12.2011, 09:57 4689

"Cu 27 de state membre, aceasta (schimbarea tratatelor UE) nu a fost posibilă din cauza opoziţiei prietenilor noştri britanici", a declarat preşedintele francez Nicolas Sarkozy la finalul primei runde de discuţii de la summitul din Bruxelles, scrie BBC.

"Prin urmare am adoptat-o în cadrul celor 17, deschisă fiind oricăror alte ţări care doresc să ni se alăture. Ţările care au rămas pe dinafară au fost Ungaria şi Marea Britanie, iar ţările care trebuie să îşi consulte parlamentele sunt Cehia şi Suedia. Toate celelalte au dorit să se alăture tratatului inter-guvernamental.

"Ceea ce a presupus oferta nu a fost în interesele Marii Britanii şi prin urmare nu am fost de acord cu ea. Bineînţeles, vrem ca ţările din zona euro să se unească şi să îşi rezolve problemele", a declarat drept răspuns premierul britanic David Cameron.

"Dar ar trebui să permitem ca acest lucru să se întâmple în cadrul tratatelor Uniunii Europene doar dacă există o protecţie coretă a pieţei unice şi pentru alte interese ale Marii Britanii. Fără aceste sisteme de siguranţă, este mai bine să nu avem un tratat în interiorul altui tratat, ci să permitem ţărilor respective să îşi facă socotelile separat", a mai spus oficialul britanic.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO