Business Internaţional

Nippon Steel se aliaza cu rivalii interni pentru a se feri de o preluare ostila

30.03.2006, 00:00 18

Nippon Steel, al treilea mare producator de otel din lume, a anuntat ca va colabora cu doi din rivalii sai din Japonia pentru a contracara orice oferta ostila de preluare, relateaza Bloomberg.

Kobe Steel, Sumitomo Metal Industries si Nippon Steel vor analiza posibile "masuri de aparare in cazul in care una din cele trei companii va primi o oferta nesolicitata", au anuntat cele trei companii. Acestea, ce detin deja pachete de actiuni unele in cadrul celorlalte, nu iau in considerare o posibila fuziune, a declarat Nobuyoshi Fukiwara, vicepresedinte executiv al Nippon Steel.

Lakshmi Mittal, proprietarul miliardar al Mittal Steel, a lansat in luna ianuarie o oferta nesolicitata in valoare de 22,7 miliarde de dolari pentru Arcelor, o preluare ce ar da nastere unui producator de otel de trei ori mai mare decat Nippon Steel, al treilea jucator pe piata siderurgica. Nippon Steel are o valoare de piata de 26,3 miliarde de dolari.

"Intentia celor trei de a-si consolida alianta nu este una rea, fiind un pas normal in contextul recentei propuneri de preluare a Arcelor lansate de Mittal Steel", a declarat Hiroyuki Suzuki, analist in cadrul Mizuho Investors Securities din Tokio.

Oficialitatile franceze si spaniole s-au opus preluarilor anul acesta, din dorinta de a proteja industriile locale si a preveni pierderea de locuri de munca.

In martie 2005, investitorii straini detineau un procent record, de 23,7%, din actiunile tranzactionate public ale Japoniei, ceea ce intensifica temerile privitoare la posibilitatea ca unele companii sa porneasca in cautare de preluari.

"Alianta noastra evolueaza foarte bine", a declarat presedintele Nippon Steel, Akio Mimura. "Ar fi o problema serioasa daca o alta companie ar incerca sa preia oricare din membrii aliantei noastre din cauza secretelor companiilor si a planurilor comune referitoare la reducerile de preturi." In urma schimbarilor de legislatie propuse in Japonia, incepand cu mai 2007, companiilor straine le-ar fi mai usor sa se foloseasca de schimburi de actiuni pentru a finanta achizitii in Japonia, a doua economie a lumii ca marime.

Sapporo Holdings, al treilea mare producator de bere din Japonia, si-a anuntat in luna februarie intentia de a emite optiuni pe actiuni pentru a respinge orice oferta ostila prin care s-ar incerca achizitionarea a peste 20% din drepturile sale de vot. "Am facut un pas important, dar nu cred ca ne putem lasa jos garda", a declarat Fujiwara.

Cei trei producatori japonezi de otel au anuntat in luna decembrie a anului trecut ca si-au majorat detinerile reciproce pentru a-si intari cooperarea.

Sumitomo Metal se afla pe pozitia a treia din punct de vedere al valorii de piata in topul producatorilor de otel din Japonia, iar Kobe Steel sta pe pozitia a patra. Nippon Steel a adoptat o strategie ce include emiterea de garantii ce confera detinatorilor dreptul de a achizitiona noi actiuni. Acestea ar fi utilizate pentru a dilua detinerile oricarui ofertant ostil, a aratat compania. Nippon Steel a anuntat ca un investitor "neinvitat" a acumulat actiuni in ultimul timp fara stirea celorlalti investitori sau a managementului. catalina.apostoiu@zf.ro

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO