Business Internaţional

Nivel de iod radioactiv de 3.355 de ori mai mare decât limita legală în apa mării, la Fukushima

Nivel de iod radioactiv de 3.355 de ori mai mare decât limita legală în apa mării, la Fukushima

Autor: Mediafax

30.03.2011, 10:09 22

Un nivel de iod radioactiv de 3.355 de ori mai mare decât cel legal admis afost măsurat în probele prelevate din mare la 300 de metri sud decentrala nucleară avariată de la Fukushima (nord-estulJaponiei), a anunţat miercuri operatorul TEPCO.

Este vorba despre cel mai mare nivel măsurat de iod 131, de laînceputul catastrofei declanşate la 11 martie de un cutremur foarteputernic urmat de un tsunami devastator.

Duminică a fost anunţat un nivel de iod radioactiv de 1.850 deori mai mare decât nivelul legal admis în probele de apă prelevatăla câteva sute de metri de Fukushima.

De la începutul accidentului, centrala japoneză a emis numeroaseproduse radioactive, în principal iod şi cesiu, transportate demiile de tone de apă care au fost vărsate de salvatori pentru arăci instalaţiile, dintre care o parte s-a scurs în Pacific, înapropierea zonei de intervenţie.

Potrivit TEPCO şi Agenţiei japoneze pentru Securitate Nucleară,această radioactivitate scursă în mare se diluează o dată cu mareea,iar riscul asupra alegelor şi animalelor marine nu este important.Citiţi mai mult despre nivelul radiaţiilor de la Fukushima pewww.mediafax.ro

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO