Business Internaţional

Nivel ridicat de securitate în Catalonia, înainte de discursul lui Carles Puigdemont

Nivel ridicat de securitate în Catalonia, înainte de...

Autor: Andrei Ionascu, Mediafax

10.10.2017, 14:08 181

Poliţia a instituit perimetre de securitate în apropierea clădirilor publice din Barcelona şi a închis parcul Ciutadella, care înconjoară Parlamentul regional catalan.

Mai multe maşini de poliţie au fost amplasate în apropierea intrărilor în clădirea Parlamentului, iar cei care vor să pătrundă trebuie să treacă de patru filtre de control.

Autorităţile au anunţat că măsurile au fost puse în aplicare "din motive de siguranţă", în urma demonstraţiilor în masă care au avut loc duminică împotriva planurilor guvernului Cataloniei de a se separa de Spania.

Dispozitivul de securitate este format exclusiv din efective înarmate ale poliţiei catalane, Mossos d'Esquadra, fără prezenţa gărzii civile sau a poliţiei naţionale.

Primarul Barcelonei, Ada Colau, le-a cerut lui Carles Puigdemont şi premierului spaniol Mariano Rajoy să detensioneze această criză pe calea dialogului. De asemenea, Colau s-a declarat împotriva unei eventuale proclamări a independenţei din partea guvernului catalan şi împotriva unei intervenţii în forţă de la Madrid.

Liderul catalan Carles Puigdemont este aşteptat marţi, în jurul orei locale 18:00 (19:00, ora României), să ceară Parlamentului proclamarea independenţei faţă de Spania, în baza legii referendumului adoptată în luna septembrie.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO