Business Internaţional

Noi creşteri pentru „meme stocks”: ASF-ul american caută semne de manipulare a pieţei din cauza „volatilităţii anumitor acţiuni”

Astăzi, acţiunile AMC şi GameStop au crescut în premarket cu 4,1% şi, respectiv, 3,5%

Astăzi, acţiunile AMC şi GameStop au crescut în premarket cu 4,1% şi, respectiv, 3,5%

Autor: Eduard Ivanovici

08.06.2021, 15:02 231

Acţiunile aşa-ziselor „meme stocks” au înregistrat creşteri semnificative înaintea şedinţei de tranzacţionare de marţi, în condiţiile în care micii investitori au beneficiat din nou de pe urma acţiunilor vândute în lipsă (short selling) în Statele Unite, transmite Reuters.

Raliul alimentat de social media a adus acţiunile unor firme precum AMC Entertainment şi GameStop la niveluri tot mai ridicate, efort prin intermediul căruia s-a urmărit pedepsirea marilor fonduri americane de hedging care au pariat împotriva aceloraşi acţiuni.

Însă mişcările au determinat ASF-ul american (Securities and Exchange Commission – SEC) să declare că a început să caute semne de manipulare a pieţei din cauza „volatilităţii anumitor acţiuni”.

Anterior, Clover, un grup de asigurări susţinut de gigantul Medicare, şi producătorul de camioane electrice Workhorse au reprezentat unele dintre acţiunile care au atras atenţia unora dintre cele mai puternice fonduri de hedging, Clover, fiind ţinta short seller-ului Hindenburg în februarie.

Astăzi, acţiunile Clover au crescut în premarket cu 13,3% după un plus de 32% luni. Între timp Workhorse a raportat astăzi o creştere de 2,5%, iar acţiunile AMC şi GameStop au crescut cu 4,1% şi, respectiv, 3,5%.

Capitalizarea de piaţă a AMC este de circa 28 de miliarde de dolari, în contextul în care valoarea lanţului de cinematografe s-a menţinut anul trecut în dreptul sumei de 500 de milioane de dolari.

Săptămâna trecută, pierderile short sellerilor ajungeau, cel puţin pe hârtie, la 4,5 miliarde de dolari.

 

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO