Business Internaţional

Noi salturi spectaculoase pe cotaţiile aurului şi platinei. Vedeţi aici cu cât s-au scumpit astăzi

Noi salturi spectaculoase pe cotaţiile aurului şi platinei. Vedeţi aici cu cât s-au scumpit astăzi

Autor: Anca Dumitrescu

13.07.2011, 18:33 356

Cotaţia aurului a atins miercuriun maxim record de 1.578,5 dolari uncia, din cauza agravării crizeidatoriilor din zona euro şi după publicarea concluziilor reuniuniidin iunie a Rezervei Federale (Fed) americane, care sugerează că arputea fi nevoie de noi măsuri de suplimentare alichidităţilor.

La ora 12:03 GMT, aurul spot eracotat la 1.572,99 dolari uncia, în creştere de la 1.565,25 dolariuncia la închiderea de marţi de la New York, transmiteReuters.

Contractele futures pentru aurulcu livrare în august au avansat cu 11,3 dolari, la 1.573,60 dolariuncia, după un maxim record de 1.579,70 dolari uncia atins întimpul tranzacţiilor.

Aurul se îndreaptă spre a optaşedinţă de creştere consecutivă, ceea ce nu s-a mai întâmplat de lajumătatea lui octombrie 2006, când a avansat timp de nouăzile.

Liderii din zona euro ar trebui săparticipe vineri la un summit extraordinat pe tema Greciei, după ceminiştrii de Finanţe au recunoscut pentru prima oară că ar putea finecesar un faliment controlat al Greciei, pentru a aduce datoriilela un nivel sustenabil. Reticenţa Germaniei pune însă întâlnireasub semnul întrebării.

În Statele Unite, concluziileşedinţei de politică monetară a Fed din luna iunie au arătat căunii membri cred că ar putea fi necesară continuarea politicii desuplimentare a lichidităţilor, întrucât redresarea economică esteprea firavă pentru a reduce şomajul.

Preţul argintului spot a avansatpână la ora transmiterii ştirii cu 1,7%, la 36,65 dolariuncia.

Paladiul, folosit în industrie,depinde în mare parte de piaţa auto din China, iar cotaţia a urcatcu 1,3%, la 771,97 dolari uncia.

Cotaţia platinei a crescut cu0,9%, la 1.744,99 dolari uncia.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO