Business Internaţional

Noi scenarii de consolidare a pietei bancare

21.06.2007, 19:13 11

Bursa zvonurilor privind posibile noi miscari de consolidare pe piata bancara europeana a inregistrat ieri doua noi scenarii: Deutsche Bank ar putea prelua operatiunile de retail ale Dresdner Bank, iar HSBC ar putea lansa o oferta de preluare a bancii elene Alpha Bank. A doua ipoteza ar avea implicatii si pe piata romaneasca in masura in care HSBC ar fi interesata de filiala locala a grecilor, a saptea banca de pe piata.
Deutsche Bank, cea mai mare banca din Germania, ar putea fi interesata de operatiunile de retail bancar ale Dresdner, in timp ce activitatile de investment banking ale grupului Allianz ar putea fi vandute catre Morgan Stanley sau JPMorgan Chase, potrivit Platow Brief, publicatie specializata in piata germana de capital. In urma aparitiei acestei informatii, titlurile grupului german de asigurari si servicii financiare Allianz au urcat ieri cu peste 2%, la cel mai ridicat nivel din ultimii cinci ani. Reprezentantii Allianz si cei ai Deutsche Bank, ale carei actiuni au urcat cu 1%, la 113,95 euro pe unitate, au refuzat sa comenteze scenariul invocat.
"Un acord cu Deutsche Bank este extrem de improbabil", se arata intr-o nota a firmei de brokeraj Equine. Casa de brokeraj Steubing apreciaza insa ca vanzarea operatiunilor de investment banking ale Dresdner nu poate fi exclusa, activitatile de retail bancar find totusi mult prea legate de cele de asigurari pentru ca grupul sa renunte la ele.
In acelasi timp, cotatia actiunilor bancii britanice HSBC a crescut tot ieri cu 1,2%, evolutie determinata de zvonurile privind posibilitatea lansarii unei oferte pentru preluarea Alpha Bank, din Grecia, potrivit traderilor. HSBC, cea mai mare banca europeana, si-a exprimat interesul pentru pietele emergente, iar inaintarea unei oferte pentru Alpha Bank este fezabila, a declarat un trader. Si reprezentantii grupului britanic au refuzat sa comenteze informatiile. Totusi, titlurile HSBC s-au apreciat cu 1,2%, in vreme ce actiunile Alpha Bank au urcat cu 1,4%.
HSBC a cumparat in 2000 banca turca Demirbank, prezenta atunci si in Romania, fara a fi interesata de filiala de la Bucuresti, insa de aceasta data este vorba despre un interes regional.
Multe grupuri din regiune s-au extins in ultimii ani, putand deveni tinte de preluare pentru mari grupuri internationale care pana acum au ocolit Europa Centrala si de Est.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO