Business Internaţional

Noi semne de întrebare: Greensill a finanţat conglomeratul GFG Alliance datorită unor „prieteni de-ai lui Sanjeev Gupta”, proprietarul fostului Sidex Galaţi

Sursa foto: Profimedia

Sursa foto: Profimedia

Autor: Eduard Ivanovici

16.03.2021, 15:10 379

Compania britanică de servicii financiare Greensill Capital a finanţat întreprinderea miliardarului Sanjeev Gupta datorită în mare parte unor facturi ale unor aşa-zise firme nepartizane, care însă au avut legături cu magnatul anglo-indian, fapt ce declanşează un nou set de întrebări privind plăţile unor datorii de câteva miliarde de dolari, potrivit Financial Times.

Grupul GFG Alliance, care include al treilea cel mai mare producător de metale din Regatul Unit, a fost lovit puternic de prăbuşirea fondului Greensill, care are o expunere de 5 miliarde de dolari pe conglomeratul lui Sanjeev Gupta, proprietarul combinatului Liberty Galaţi (fostul Sidex).

Greensill a finanţat mai multe tranzacţii între companiile antreprenorului şi mai multe firme, numite „asociate ale lui Sanjeev” de către angajaţii conglomeratului, fiind alese datorită legăturilor pe care le-au avut cu imperiul creat de miliardar.

Momentan nu este clar dacă angajaţii care monitorizau tranzacţiile au fost conştienţi de relaţiile dintre companiile lui Gupta şi firmele respective.

Greensill şi GFG Alliance au refuzat să comenteze.

Una dintre mişcările finanţate de Greensill a fost tranzacţia de 1,7 milioane de dolari dintre Liberty Commodities, deţinut de Gupta, şi Aar Tee Commodities, business numit după fondatorul Ravi Trehan, care prezintă legături strânse cu antreprenorul de origine indiană .

Trehan a ocupat un loc în boardul diviziei caritabile din cadrul GFG. Anterior, a fost ales în fruntea boardului strategic al GFG Alliance. Din această poziţie, a participat la o cină organizată de Gupta cu autorităţile scoţiene în 2016.

 

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO