Business Internaţional

Noi tensiuni prind contur între Iran şi SUA: Teheranul îi cere lui Donald Trump să evite o "eroare strategică"

Noi tensiuni prind contur între Iran şi SUA: Teheranul...

Autor: Mihai Draghici

15.09.2020, 14:34 173

Administraţia din Iran a avertizat, marţi, Statele Unite să nu comită o "eroare strategică", în contextul în care preşedintele Donald Trump a ameninţat Teheranul din cauza unui presupus complot pentru asasinarea unui diplomat american.

"Sperăm că nu vor comite o nouă eroare strategică, dacă o vor face, se vor confrunta cu o ripostă decisivă din partea Iranului", a declarat Ali Rabii, purtătorul de cuvânt al Administraţiei de la Teheran, citat de cotidianul Le Figaro.

Tensiunile dintre Statele Unite şi Iran s-au amplificat după ce preşedintele Donald Trump a decis retragerea din Acordul nuclear semnat de Teheran cu marile puteri şi a impus noi sancţiuni. În iunie 2019, Iranul a doborât o dronă militară americană, iar, în ianuarie 2020, armata americană l-a asasinat la Bagdad pe generalul iranian Qassem Soleimani.

În urmă cu câteva zile, doi oficiali americani au declarat pentru site-ul Politico.com că Iranul a pregătit un complot pentru asasinarea ambasadoarei SUA în Africa de Sud, Lana Marks, pentru a răzbuna moartea generalului Soleimani.

"Potrivit informaţiilor apărute în presă, Iranul ar plănui un asasinat ori alt atac împotriva SUA ca ripostă la uciderea liderului terorist Soleimani. Orice atac al Iranului, în orice formă, asupra Statelor Unite va fi urmat de un atac împotriva Iranului cu o magnitudine de 1.000 de ori mai puternică", a avertizat preşedintele Donald Trump.

Ministerul iranian de Externe a catalogat drept "false" informaţiile apărute în presă.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO