Business Internaţional

Noile tehnologii sunt riscante chiar si pentru fondurile cu capital de risc

18.02.2003, 00:00 17

Tinerele companii europene din sectorul inaltei tehnologii au primit din partea fondurilor de investitii cu capital de risc, in 2002, numai 4,4 miliarde de euro fata de 10,4 miliarde in anul anterior, conform barometrului trimestrial intocmit de Ernst&Young si VentureOne si citat de cotidianul Le Figaro.
Sperantele unei redresari rapide a increderii investitorilor sunt slabe. "Noi am epuizat fondurile la destul de multe dosare, totusi, ca si total al investitiilor nu am nici o certitudine. In 2002, inca mai existau destul de multe refinantari, dar pentru acest an nu este nimic sigur", estimeaza Philippe Grand, asociat la Ernst&Young. "Pe de alta parte, constat ca, cel putin in Franta, o parte din cercetatori se intorc in laboratoare, iar asta este foarte contraproductiv pentru infiintarea de intreprinderi inovatoare. Decizia lor poate sa-i determine pe alti cercetatori sa renunte sa se mai lanseze", adauga Philippe Grand. Totusi el doreste sa ramana optimist in limita posibilitatilor. "Fondurile de investitii cu capital de risc dispun de sume importante pe care vor trebui sa le investeasca in intreprinderi care cresc", subliniaza el. Cu toate acestea, cursa finantarilor afecteaza intr-un mod ingrijorator cele mai noi companii.
Fondurile alocate dezvoltarii de noi afaceri au reprezentat 35% din fondurile stranse anul trecut in Europa, fata de cota de 70% cat reprezentau cu doi ani mai devreme. "Investitorii nu vor mai aloca banii pe viitor pentru infiintarea de companii din sectorul tehnologic decat atunci cand acestea si-au demonstrat capacitatea de a genera o cifra de afaceri", constata Philippe Grand.
Ca si sector de activitate, companiile de tehnologie a informatiilor sunt in mod special atinse de diminuarea investitiilor. In decursul unui singur an, totalul sumelor investite a scazut cu mai mult de 65%. Cu un volum de 1,19 miliarde de euro, sectorul producerii de soft ocupa totusi primul loc in topul finantarilor, urmat indeaproape de cel al biotehnologiilor cu 1,13 miliarde de euro.
De altfel nu este imposibil ca in 2003, biotehnologiile sa ajunga pe primul loc. In trimestrul patru al anului 2002, investitiile din acest sector (275 milioane de euro) erau in crestere fata de trimestrul trei, in timp ce sectorul producerii de soft a continuat sa scada (investitii de 134 milioane de euro, fata de 244 milioane de euro trei luni mai devreme). Chiar daca la nivel global , fondurile acordate biotehnologiilor au scazut cu 35% in 2002 fata de 2001, ele reprezentau in anul trecut 31% din totalul sumelor investite de catre companiile de investitii, fata de 21% cat erau in 2001.
Prudenta tot mai mare a investitorilor combinata cu absenta unei redresari rapide a sectorului tehnologiilor a limitat fondurile stranse de companiile de investitii. Acestea au acumulat in 2002, 3,4 miliarde de euro fata de 10,6 miliarde in 2001.
Studiul realizat de Ernst&Young furnizeaza cateva date in functie de tari. Astfel companiile din Marea Britanie au primit investitii in valoare de 1,5 miliarde de euro, adica de doua ori mai mult decat cele din Franta care se claseaza pe locul doi cu un total de 732 milioane de euro, in timp ce Germania se plaseaza pe pozitia a treia cu investitii de 575 milioane de euro.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO