Business Internaţional

Nord Stream 2: Va accepta Berlinul deteriorarea relaţiilor cu vecinii din est în schimbul gazelor ruseşti mai ieftine?

Nord Stream 2: Va accepta Berlinul deteriorarea...

Autor: Catalina Apostoiu

23.02.2018, 00:04 324

Şapte politicieni germani au cerut guvernului de la Berlin să-şi clarifice poziţia cu privire la controversatul proiect al gazoductului Nord Stream 2 care ar urma să transporte gaze ruseşti către Germania, scrie Deutsche Welle.

„O cooperare reală nu poate însemna ca nemţii şi ruşii să convină ceva peste capetele partenerilor noştri europeni pentru că astfel Europa ar fi divizată, iar încrederea ar dispărea“, au scris aceştia într-o scrisoare deschisă trimisă ziarului german Frankfurter Allgemeine Zeitung.

„Pentru Rusia, energia şi economia constituie o armă politică“, a declarat Elmar Brok, membru al Parlamentului European şi coautor al scrisorii, pentru DW.

Gazoductul ar concentra aproape în întregime exporturile ruseşti către UE pe o singură rută, iar Moscovei i-ar putea fi astfel mai uşor să întrerupă livrările către Europa de Est. În condiţiile în care Germania este cel mai mare importator de gaze ruseşti din UE, grupul parlamentarilor germani s-a arătat de asemenea îngrijorat că o creştere a cotei de gaze ruseşti în mixul energetic al ţării i-ar putea conferi Moscovei o mai mare putere de influenţare a Berlinului la nivel politic.

Dacă planurile actuale vor merge mai departe, gazoductul ar veni în completarea celui existent, Nord Stream 1, cu două linii suplimentare, dublându-se astfel volumul de gaz transportat din Rusia către Germania.

Nord Stream 2 ar urma să devină operaţional până în 2019. Costul acestuia a fost estimat la 9,5 miliarde de euro, construcţiile urmând să în acest an. Două companii germane, Wintershall şi Uniper, vor să vină fiecare cu 950 milioane de euro pentru co-finanţarea proiectului, deşi cea mai mare parte a finanţării va fi asigurată de gigantul rus Gazprom.

Totuşi, majoritatea ţărilor UE şi Comisia Europeană au criticat proiectul. Acestuia i se opun în special Polonia, Ucraina şi statele baltice, acestea temându-se că proiectul ar urma să crească dependenţa Europei de gazele ruseşti.

Polonia a anunţat recent că gazoductul Baltic Pipe, prin care această ţară încearcă să-şi reducă dependenţa de gazele ruseşti, va fi finalizat până în 2023, potrivit the news.pl. Ruta finală a acestui gazoduct, care va lega Polonia cu Norvegia via Danemarca, va fi anunţată în această primăvară.

Comisia Europeană a promis că va clarifica legislaţia europeană cu privire la gazoductele din ţări din afara pieţe interne a UE.

Germania şi Austria au tins să se concentreze pe beneficiile comerciale ale obţinerii de gaze mai ieftine, potrivit Deutsche Welle. Nord Stream 2 a fost unul dintre cele mai controversate proiecte ale ultimului guvern de coaliţie al Germaniei alcătuit din creştin democraţi şi social democraţi.

Recent, cancelarul german Angela Merkel a declarat că Nord Stream 2 nu implică nicio ameninţare la adresa securităţii energetice a Europei.

Premierul polonez Mateusz Morawiecki a făcut însă apel la Statele Unite să impugnă sancţiuni cu privire la proiect, despre care secretarul american de stat Rex Tillerson declara recent că este considerat de guvernul american drept o ameninţare la adresa securităţii energetice a Europei.

În pofida controverselor, preşedintele rus Vladimir Putin s-a declarat recent optimist cu privire la construirea Nord Stream 2, potrivit Le Figaro. „Cred că Nord Stream 2 va fi realizat“, a declarat acesta.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO