Business Internaţional

Nori negri peste Apple: Gigantul hi-tech intră pe un teritoriu „negru”, cu o scădere de peste 20% la bursă faţă de maximele ultimelor 12 luni. Tot clubul FAANG, pentru prima oară în piaţa bear

Nori negri peste Apple: Gigantul hi-tech intră pe un...

Autor: Tibi Oprea

21.11.2018, 15:30 2935

​Acţiunile Apple au scăzut cu 4,8% marţi şi au înregistrat cel mai abrupt declin din 3 mai 2018 încoace, pe fondul vânzărilor slabe ale noilor modele iPhone, respectiv XS, XR şi XS Max, potrivit publicaţiei Market Watch.

Şedinţa de tranzacţionare s-a închis cu o scădere de 23,7%, sub recordul înregistrat pe 3 octombrie de 232 de dolari pe acţiune. Astfel, acţiunile Apple au intrat pentru a doua oară după doi ani în teritoriul pieţei bear, definită de scăderi de 20% sau mai mult de la un vârf din piaţa bull (în care se înregistrează creşteri).

Rod Hall, analist Goldman Sachs, a estimat în scădere preţul ţintă la 182 de dolari, de la 209 dolari, şi se arată îngrijorat în ceea ce priveşte “cererea în deteriorare” având în vedere sezonul de sărbători dezamăgitor cu volumul de vânzări de care a avut parte gigantul tech.

Acţiunile Apple sunt ultimele din indicele FAANG (Facebook, Amazon, Apple, Netflix şi Google) care au intrat în piaţa bear, fiind pentru prima oară când acţiunile FAANG au ieşit toate din piaţa bull şi au intrat în piaţa bear.

Alphabet, compania mamă a Google, a intrat luni pe piaţa bear, când şedinţa de tranzacţionare s-a închis cu o scădere de 20,1%. Netflix şi Amazon, în schimb, au intrat în teritoriul pieţei bear mai devreme, pe 24 octombrie, respectiv 29 octombrie. Facebook a dat startul şi a fost în piaţa bear pentru cel mai mult timp, din 30 iulie.

În acelaşi timp, indicele Nasdaq Composite, din care fac parte acţiunile FAANG, înregistrează o scădere de 14,8%, de la minimul record din 29 august, de 8.110 puncte.

Acţiunile Apple au mai fost în teritoriul pieţei bear în perioada 21 august 2015 - 9 august 2016, înregistrând la acea periodă scăderi de 32%.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO