Business Internaţional

Norul de cenuşă aruncat de vulcanul din Caraibe este vizibil din spaţiu, localnicii părăsesc insula

Norul de cenuşă aruncat de vulcanul din Caraibe este...

Autor: Dorin Oancea

11.04.2021, 08:28 108

Cenuşa grea şi mirosul de sulf au început să acopere părţi din insula Sf. Vincent din estul Caraibelor, oamenii de ştiinţă avertizând că explozia de vineri a vulcanului La Soufriere ar putea fi urmată de altele iar mii de localnici au continuat să evacueze zona, anunţă USA Today.

„Prima explozie nu este neapărat cea mai mare”, a declarat geologul Richard Robertson de la Centrul de Cercetări Seismice al Universităţii din Indiile de Vest, în timpul unei conferinţe de presă.

Imaginile din satelit prezentate de DEFIS - departamentul Comisie Europene pentru industria de apărare şi spaţiu - arată norul de cenuşă emis de La Soufriere vizibil din spaţiu.

Activitate seismică a dus la evacuarea a 16.000 de locuitori care au fugit cu valize umplute în grabă, rucsaci şi pungi de cumpărături către adăposturi aflate pe coastă şi nave pregătite să îi transporte către insulele vecine.

Până în prezent, nu au fost raportate decese sau răniţi. Pagubele provocate de vulcanul cu o înălţime de 4.000 de metri, aflat la capătul nordic al insulei vor perturba activitatea timp de cel puţin câteva luni.

„Agricultura va fi grav afectată, este posibil să avem pierderi de animale şi va trebui să facem reparaţii la case, dar dacă vom fi în viaţă şi vom avea putere, vom reconstrui mai bine, împreună”, a declarat premierul Ralph Gonsalves postului local NBC Radio.

Activitatea a crescut dramatic la vulcan începând de joi, potrivit Weather.com. O serie de cutremure au indicat că magma se ridica în sus, pe măsură ce gazele şi aburul care se scurgeau prevesteau o erupţie.

Coloana masivă de cenuşă de vineri are o înălţime de peste 10 km, determinând anularea mai multor zboruri.

Barbados, Antigua, Guyana şi St Lucia au fost printre statele care s-au oferit să-şi deschidă graniţele pentru persoanele evacuate.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO