Business Internaţional

Norvegia ar putea cădea în capcana propriului succes: bogăţia a redus motivaţia oamenilor de a munci

Foto: AFP

Foto: AFP

Autor: Radu Bostan

19.04.2013, 00:02 20433

Norvegia şi-a folosit rezervele vaste de petrol şi gaze pentru a construi o economie stabilă şi a oferi cetăţenilor unul dintre cele mai înalte niveluri de trai din lume, însă dependenţa de veniturile din hidrocarburi ar putea costa ţara scump, scrie CNBC.

"Investim prea puţin în cercetare, dezvoltare, infra­structură şi celelalte elemente de care avem nevoie pentru a crea un fundament economic mai solid", a spus Erna Solberg, preşedintele Partidului Conservator din Norvegia. "Partea dificilă este să stabilim care sector ne va oferi aceleaşi încasări precum cele din industria de petrol şi gaze", a adăugat ea. Solberg este unul din candidaţii opoziţiei pentru postul de premier al Norvegiei în alegerile generale care vor avea loc în septembrie. Guvernarea actuală a ţării este asigurată de o coaliţie de centru-stânga.

"Competitivitatea este una dintre temele principale în discur­sul politic din Norvegia. Sigur, deocamdată avem o rată mică a şomajului şi creştere economică destul de bună, însă acestea sunt legate de producţia de petrol şi gaze şi de serviciile conexe, în timp ce industriile tradiţionale nu fac faţă costurilor din economia noastră", a mai spus Solberg.

Rata şomajului este de 3,6% în Norvegia, cu mult sub nivelul din statele zonei euro, iar economia va creşte cu 2,8% anul acesta. PIB-ul pe cap de locuitor este de 65.582 dolari, ceea ce plasează Norvegia în rândul celor mai bogate state din lume, potrivit FMI, Băncii Mondiale şi ONU.

La fel ca Rusia, care a strâns o avere din vânzarea resurselor de ţiţei şi gaze naturale, Norvegia vrea să-şi diversifice economia pentru a-şi reduce dependenţa de veniturile din exploatarea materiilor prime. Norvegienii au construit un stat social robust din petrodolari, însă rata participării la forţa de muncă s-a redus, a avertizat Solberg.

"Avem o abordare relaxată în ceea ce priveşte cheltuielile publice datorită creşterii economice şi a veniturilor", a precizat ea, adăugând însă că bogăţia ţării a redus motivaţia de a munci a cetăţenilor.
"Cu toţii suntem de acord că securitatea pe care o oferă sistemul social este foarte importantă. Dacă însă ne uităm la numărul de oameni aflaţi în afara forţei de muncă şi care sunt integraţi în schemele sociale, este o tragedie pentru aceste persoane şi reprezintă o povară economică pentru societate", a mai spus Solberg.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO