Business Internaţional

Norvegiei i se cere să împartă cu lumea profiturile uriaşe din petrol şi gaze naturale

Norvegiei i se cere să împartă cu lumea profiturile...

Autor: Bogdan Cojocaru

01.06.2022, 00:00 4287

Sectorul petrolului şi gazelor din Norvegia a fost criticat că a beneficiat de conflictul din Ucraina în timp ce naţiunile europene caută alternative la energia rusă, scrie AP. În calitate de al doilea cel mai mare furnizor de gaze naturale din Europa, industria energetică norvegiană este în atenţia lumii cu disponibilitatea ei de a ajuta ţările vecine să facă faţă creşterii preţurilor la energie şi combustibil. Guvernul Norvegiei şi-a revizuit previziunile de profit pentru activităţile petroliere în acest an la 933 de miliarde de coroane norvegiene (97 de miliarde de dolari), ceea ce ar fi de peste trei ori mai mult decât a câştigat în 2021.

Compania energetică de stat norvegiană Equinor a raportat venituri de patru ori mai mari în primul trimestru, comparativ cu aceeaşi perioadă a anului trecut. Norvegia furnizează 20-25% din gazele naturale ale Europei, în timp ce Rusia a furnizat 40% înainte de izbucnirea conflictului din Ucraina. Premierul polonez Mateusz Morawiecki doreşte ca Norvegia să ofere o parte din petrolul şi gazele sale ca alternativă la energia pe care o primea Polonia din Rusia. Morawiecki a spus că Norvegia realizează profituri „gigantice“ din petrol şi gaze ca o consecinţă a conflictului şi a sugerat ca naţiunea scandinavă să folosească profitul pentru a-i ajuta pe alţii, inclusiv Ucraina. 

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO