Business Internaţional

Nou-născuţii, imigranţii şi refugiaţii ajută la dezamorsarea bombei demografice germane

Nou-născuţii, imigranţii şi refugiaţii ajută la...

Autor: Catalina Apostoiu

24.05.2018, 00:03 535

Germania asistă în prezent la o creştere a numărului de nou-născuţi, ceea ce-i atenuează temerile privitoare la impactul economic al unei viitoare crize demografice, scrie Bloomberg.

Impulsionată de o serie întreagă de politici prietenoase pentru familie, rata fertilităţii din Germania, una dintre cele mai scăzute decenii la rând, se situează în prezent la unul dintre cele mai ridicate niveluri din anii ’70, potrivit ultimelor date ale Băncii Mondiale.

Dublată de un influx de imigranţi din alte ţări europene şi de refugiaţi din Orientul Mijlociu, creşterea numărului de germani nou-nouţi ajută la reducerea riscului unei scăderi a competitivităţii în condiţiile în care baby boomerii se vor pensiona în anii viitori.

„Climatul este favorabil pentru a avea copii. Este clar o inversare de trendî, arată Martin Bujard, director de cercetare la Institutul Federal pentru Cercetare a Populaţiei din Wiesbaden.

Susţinute de mai multe legi adoptate din 2004, „femeile văd că pot avea un copil şi-şi pot continua în acelaşi timp cariera. Înainte, multe femei simţeau că trebuie să aleagăî.

În condiţiile în care populaţia germană se apropie de un vârf în apropiere de sfârşitul anilor 2020, a avea un copil a devenit o problemă de securitate naţională pentru cea mai mare economie a Europei. Ţara a cheltuit 45 miliarde de euro pe programe pentru copii şi tineri în 2016, cea mai mare parte a fondurilor îndreptându-se către facilităţile de îngrijire de zi. Adăugând alte beneficii, suma totală cheltuită pe familii a atins aproximativ 90 miliarde de euro, potrivit lui Bujard. Prin comparaţie, bugetul pentru apărare al ţării s-a ridicat la 35 miliarde de euro în 2016.

Având în vedere impactul asupra ofertei de forţă de muncă şi cheltuielilor publice, „problema demografică este probabil una din provocările cheie ale Germaniei în următorii 10, 20 de aniî, potrivit lui Oliver Rakau, economist la Oxford Economics.

În pofida baby boom-ului, însă, Germania „rămâne o economie cu un ritm rapid de îmbătrânireî. În 2016, s-au înregistrat cu aproape 119.000 mai multe decese decât naşteri în Germania în 2016. Populaţia a crescut totuşi cu 346.000 de persoane la 82,5 milioane graşie imigraşiei.

Politicile germane au ajutat ţara să devină o poveste rară de succes. Multe economii dezvoltate şi-au văzut ratele fertilităţii scăzând în ultimii ani, Italia situându-se sub Germania, în timp ce în SUA rata natalităţii a atins cel mai scăzut nivel din anii 80. China are nevoie de programe noi pentru a încuraja familiile mai mari în condiţiile în care ţara renunţă la politicile de control al naşterilor vechi de decenii.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO