Business Internaţional

Noua ambiţie a Chinei: O companie energetică mamut, de trei ori mai mare decât Enel sau Electricite de France. Gigantul creat ar urma să fie cea mai mare firmă de energie din lume

Noua ambiţie a Chinei: O companie energetică mamut, de...

Autor: Alex Ciutacu

02.09.2017, 12:55 924

Guvernul preşedintelui Xi Jinping a aprobat fuziunea dintre Shenhua Group, cel mai mare exploatator minier de cărbune din ţară, şi China Guodian, unul dintre cei mai mari generatori de energie, potrivit Bloomberg.

Noua entitate va însuma active de 271 de miliarde de dolari şi va fi a doua cea mai mare companie energetică din lume, din punct de vedere al profitului, şi prima pe glob din punct de vedere al capacităţii instalate.

În urma fuziunii, compania va furniza energie provenită în procent de 77% din cărbune, 14% energie eoliană, 8% energie hidraulică şi 1% energie solară.

Fuziunea Shenhua-Guodian ar putea fi doar prima dintr-o serie de fuziuni ce vor avea loc în industria energetică a Chinei, încât clasa politică încearcă să reducă atât supraproducţia industrială cât şi numprul de companii deţinute de stat.

„Decizia aceasta confirmă direcţia reformei companiilor deţinute de stat, cele aflate în acelaşi domeniu industrial fuzionând pentru a reduce investiţiile şi a spori eficienţa”, spune Tian Miao, analist senior pentru Sun Hung Kai Financial.

Purtătorii de cuvânt ai companiilor nu au răspuns încă la întrebări. Cu 3 ore înainte ca declaraţia oficială să fie lansată, Ling Wen, preşedintele executiv al compania Shenhua a spus reporterilor din Hong Kong că încă nu primiseră aprobare pentru fuziune.

Noua compania se va numi National Energy Investment şi va avea o capacitate instalată mai mare de 225 de GW, depăşind giganţi precum Electricite de France şi Enel, potrivit lui Frank Yu, analist pentru Wood Mackenzie. Compania franceză are o capacitate instalată de 135.5 GW, Enel avânto capacitate instalată declarată la data de 30 iunie de 83 GW.  

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO