Business Internaţional

Noua companie de social media a lui Donald Trump, care va încerca să concureze cu Facebook şi Twitter, plănuieşte să se listeze la bursă prin intermediul unui SPAC. Ce implică acordul

Mişcarea vine după ce Facebook şi Twitter i-au restricţionat definitiv accesul lui Trump ca urmare a violenţelor din 6 ianuarie

Mişcarea vine după ce Facebook şi Twitter i-au restricţionat definitiv accesul lui Trump ca urmare a violenţelor din 6 ianuarie

Autor: Eduard Ivanovici

21.10.2021, 11:17 302

Fostul american Donald Trump a dezvăluit miercuri o nouă companie de digital media şi a declarat că societatea se va lista la bursă prin intermediul unei fuziuni cu un SPAC (special purpose acquisition company), conform The Wall Street Journal.

Trump Media & Technology Group va crea astfel o reţea socială de socializare numită Truth Social pentru a intra în directă competiţie cu firme precum Facebook şi Twitter, a spus compania fostului lider de la Casa Albă. Mai multe platforme de social media i-au restricţionat accesul lui Trump în urma asaltului din 6 ianuarie asupra Capitoliului SUA.

Anul acesta, el a iniţiat discuţii cu diverse platforme digitale pentru a-şi reface simţită prezenţa în mediul online. Trump avea aproape 89 de milioane de urmăritori pe Twitter.

Listările efectuate prin SPAC-uri au devenit o alternativă populară pentru „tradiţionalele” oferte publice iniţiale. Trump Media & Technology Group va fuziona cu un SPAC numit Digital World Acquisition Corp, evaluând compania lui Trump la 875 de milioane de dolari, incluzând aici şi datoriile.

Platforma Truth Social va fi disponibilă începând de luna viitoare doar utilizatorilor invitaţi, urmând să fie valabilă la începutul lui 2022 pe întreg teritoriul Statelor Unite. Reţeaua intenţionează să creeze un serviciu pe bază de abonament „video-on-demand”.

Grupul Trump Media & Technology „a fost fondat cu misiunea de a oferi o voce tuturor oamenilor”, reiese din declaraţia fostului preşedinte.

Descrise adesea drept „companii-cecuri în alb”, SPAC-urile constituie firme de „faţadă”, create de investitori pentru a strânge bani printr-o listare pe bursă pentru ca ulterior să cumpere sau să fuzioneze cu o altă companie. În cele mai multe cazuri, singurele active deţinute de un SPAC sunt banii strânşi din debutul pe piaţa de capital, modelul câştigând succes în special în rândurile startup-urilor din SUA.

SPAC-ul Digital World Acquisition deţine aproximativ 290 de milioane de dolari, iar firma lui Trump ar putea folosi banii pentru a-şi finanţa viitoarele proiecte. Însă cantitatea de cash s-ar putea micşora, întrucât investitorii în SPAC-uri au dreptul de a-şi retrage banii înainte de încheierea acordului. Numărul mişcărilor de acest fel a explodat în ultimele luni, acţiunile mai multor SPAC-uri scăzând după ce unele societăţi care s-au listat pe bursă s-au chinuit să se încadreze în obiectivele de creştere.

 

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO