Business Internaţional

Noua „portiţă” a cocainei în Europa: Portul belgian din Anvers

Noua „portiţă” a cocainei în Europa: Portul...

Autor: Răzvan Botea

12.03.2018, 16:54 326

Portul din Europa în care se aduc cele mai multe banane din Europa a devenit de asemenea o intrare în Europa şi pentru alt produs exotic – cocaina, scrie The Wall Street Journal.

Anul trecut, au fost capturate în Belgia 41 de tone metrice de cocaină, cu o valoare de 2,5 mld dolari, conform autorităţilor vamale belgiene. Majoritatea acestei cantităţi a trecut prin Antwerp, al doilea cel mai mare port din Europa, după Rotterdam. Mai mult de jumătate din cantitatea aceasta de cocaină a fost găsită în containerele destinate bananelor care provin din cele mai mari ţări exportatoare de cocaină: Columbia, Peru, Brazilia.

Primarul oraşului Antwerp spune că faptul că portul este în proximitatea Rotterdam-ului, locul unde îşi au centrul mai multe organizaţii mari de trafic de droguri, şi succesul portului din Antwerp în calitate de destinaţie pentru produsele legale care vin din America Latină explică de ce acesta este atât de folosit de cartelurile de droguri.

„Să fii prima alegere în materie de porturi europene pentru America Latină are dezavantajele sale”, a spus Bart de Wever, primarul Anwerp-ului în cadrul unei conferinţe de presă unde a anunţat formarea unui grup de poliţişti locali, agenţi vamali şi oficii fiscale care să combată problema cocainei.

Grupul se va numi Kali, cu dublă conotaţie: zeiţa hindusă cu mai multe mâini, Khali, şi cartelul columbian de droguri Cali, şi acesta va avea misunea de a zădărnici încercările traficanţilor de a spăla banii şi de a corupe autorităţile locale.

În fruntea echipei Kali se va afla Stanny de Vlieger, un şef de poliţie, care anul trecut a atras atenţia asupra faptului că traficanţii de cocaină s-au infiltrat în rândurile poliţiei, agenţilor vamali şi afacerilor locale. Acesta a spus că va colabora strâns cu DEA (agenţia americană anti-drog) ai cărei agenţi „sunt aici practic în fiecare zi”. Poliţia olandeză va fi de asemena implicată, deoarece drogurile de obicei au destinaţia Olanda, a spus De Vlieger.

Conform oficialilor din SUA, poziţia Antwerp-ului de pricnipală intrare a drogurilor în Europa este strâns legată de creşterea recentă a producţiei de cocaină  în America Latină, precum şi de faptul că drogurile sunt uşor de ascuns prin încărcătura de marfă legală. Agenţii DEA sunt în Europa pentru a ajuta autorităţile locale, dar şi pentru a proteja SUA de renaşterea operaţiunilor din America Latină, conform oficialilor.

„Fiecare transport de droguri întăreşte organizaţiile criminale, fie ele din Peru, Columbia sau Brazilia. Asta înseamnă că vor putea trimite cu mai mare uşurinţă încărcături de droguri către SUA”, a spus un oficial american.

Traficanţii au trecut de la a încerca să ascundă drogurile în conserve sau în lăzi frigorifice la a arunca pungile cu cocaină direct printre lăzile cu banane. „Este puţin şocant faptul că aceştia nici măcar nu mai încearcă se le ascundă (drogurile – n.r)”, a spus Thomas Aling, un purtător de cuvânt al poliţiei olandeze.

 
 

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO