Business Internaţional

Noua şefă a Uniunii Creştin Democrate, cea mai puternică alianţă politică din Germania: Europa trebuie să se adapteze pentru a supravieţui

Annegret Kramp-Karrenbauer: Europa trebuie să se întărească, pentru a da formă reglementărilor la nivel mondial. Competiţia cu China? Acceptăm competiţia, însă aceasta trebuie să fie corectă, trebuie să respecte regulile. Iar competiţia are legătură şi cu dimensiunea companiilor.

Annegret Kramp-Karrenbauer: Europa trebuie să se întărească, pentru a da formă reglementărilor la nivel mondial. Competiţia cu China? Acceptăm competiţia, însă aceasta trebuie să fie corectă, trebuie să respecte regulile. Iar competiţia are legătură şi cu dimensiunea companiilor.

Autor: Catalina Apostoiu

21.02.2019, 22:27 773

Europa trebuie să se schimbe pentru a pu­tea prospera într-o „competiţie a siste­me­lor” cu SUA şi China, cele mai mari eco­nomii ale lumii, a declarat Annegret Kramp-Karrenbauer, noul lider al creştin-de­mocraţilor germani, într-un interviu acordat publicaţiei Politico.

Kramp-Karrenbauer a creionat o viziune ce presupune modificarea politicii europene din domeniul competiţiei pentru crearea de companii europene „campion”, conferirea unei importanţe sporite politicii industriale şi găsirea unui echilibru între apelul preşedintelui francez Emmanuel Macron pentru o integrare sporită şi abordarea mai prudentă a Berlinului şi a altor ţări membre ale UE. „Văd şi simt că ordinea lumii se schimbă. Văd provocarea pe care o are Europa în faţă în stabilirea standardelor în acest proces”, a declarat Kramp-Karrenbauer, aleasă în decembrie ca succesor al Angelei Merkel la preşedinţia Uniunii Creştin Democrate (CDU), făcând-o favorită pentru a prelua şi poziţia de cancelar al Germaniei.

„Nu sunt în întregime sigură că suntem conştienţi de această provocare şi suficient pregătiţi pentru ea”, a declarat fostul premier al statului Saarland, în vârstă de 56 de ani, al cărei stil discret stârneşte inevitabil comparaţii cu Merkel, deşi profilul acesteia este mai social-conservator.

Creştin-democraţii au ales-o pe Annegret Kramp-Karrenbauer ca lider în vară.

Aceasta a obţinut 517 voturi, peste cele 482 primite de celălalt candidat, Friedrich Merz. Ministrul sănătăţii, Jens Spahn, a fost eliminat în primul tur. Cu privire la problema competiţiei, noua şefă a CDU a subliniat că „trebuie să acordăm o mai mare importanţă problemei politicii industriale în Europa”. „Legislaţia actuală din domeniul competiţiei priveşte situaţia din prezent, dar cum poate ţine oare cont de situaţia care se dezvoltă în jurul nostru?”

De asemenea, Europa trebuie să se întărească, pentru a da formă reglementărilor la nivel mondial, a subliniat Kramp-Karrenbauer.

Kramp-Karrenbauer a arătat că poziţia sa nu are legătură cu o eventuală teamă de China. „Acceptăm competiţia, însă aceasta trebuie să fie corectă, trebuie să respecte regulile. Iar competiţia are legătură şi cu dimensiunea companiilor”.

Întrebată cum poate concura mai bine Europa cu China, aceasta a declarat că trebuie să ne aflăm în primele linii ale dezvoltării tehnologice din nou, dar că totul trebuie făcut pe o bază paneuropeană.

Cu privire la integrarea europeană şi cooperarea franco-germană, Kramp-Karrenbauer a semnalat continuitate cu abordarea Angelei Merkel, ce presupune un progres prudent mai degrabă decât salturi mari. Aceasta a declarat că susţine conceptul unei armate europene, dar îl vede ca pe o colaborare între armatele naţionale.

Noua şefă a creştin-democraţilor germani a încercat de asemenea să dea asigurări altor ţări membre ale UE că o cooperare sporită între Franţa şi Germania nu înseamnă o ameninţare pentru bloc ca întreg.  „Până la urmă, puterea Europei a presupus dintodeauna colaborarea, iar acest lucru necesită un mare volum de discuţii, poate mai mare decât în trecut, de eforturi de a găsi un echilibru”, a declarat aceasta. „Iar pentru aceasta este importantă existenţa unei axe franco-germane funcţionale, dar şi să arătăm clar că aceasta nu este una exclusivă”.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO