Începutul anului şcolar este o perioadă de cheltuieli mari pentru părinţi. În Polonia, părinţii trebuie să cheltuiască între 350 şi peste 1.000 de zloţi pe rechizite în anul şcolar 2024/2025. Programul guvernamental 300 plus îi ajută în principal pe părinţii celor mai mici elevi, în timp ce părinţii celor mai mari trebuie să-şi deschidă larg portofelele. Angajatorii sunt din ce în ce mai dispuşi să ajute bugetul de acasă prin finanţarea unei părţi din cheltuielile legate de educaţie, potrivit Business Insider.
25% dintre angajatorii din Polonia vor furniza rechizite şcolare pentru copiii angajaţilor lor. Încă 15% declară că oferă angajaţilor carduri preplătite pentru achiziţiile legate de educaţie pentru copiii lor. În acelaşi timp, fiecare al treilea angajator oferă beneficia sau împrumuturi.
În Ungaria, înaintea începerii noului an şcolar, restrângerea utilizării telefoanelor mobile în şcoală a devenit unul dintre cele mai decisive subiecte de discurs public, scrie penzcentrum.hu.
Potrivit decretului guvernamental care a intrat în vigoare în august, dispozitivele inteligente pot fi aduse în şcoli, dar utilizarea lor este supusă unor reguli stricte. Cu toate acestea, decretul nu oferă doar soluţii, ci ridică şi noi întrebări, în special în ceea ce priveşte efectele asupra sănătăţii mintale a elevilor.
Psihologii arată că o interdicţie totală nu reprezintă neapărat o soluţie pe termen lung pentru tratamentul dependenţei de telefon şi dacă dependenţa există deja, retragerea completă poate provoca daune grave. Dar, pe lângă regulamentele şcolare, ar fi importantă şi implicarea părinţilor.
Însă astfel de dezbateri privind utilizarea telefoanelor mobile în şcoli nu se poartă doar în Ungaria.
În Cehia, şcolilor li se permite să introducă interdicţii sau restricţii parţiale privitoare la utilizarea telefoanelor mobile, deşi confiscarea fizică a dispozitivelor s-ar putea dovedi legal mai complicată. Din cauza unei abordări unificate la nivel de ţară, au apărut măsuri disparate.
„Inspectoratul Şcolar Ceh recomandă ca şcolile să interzică telefoanele mobile sau să le restricţioneze utilizarea doar la o dimensiune educaţională şi este important ca elevii să înţeleagă motivele pentru această restricţie“, a declarat Lucie Slejskova, analist la asociaţia EDUin education, pentru Balkan Insight.
„O înţelegere mutuală între şcoală, părinţi şi elevi este ideală, dar din practică ştim că de aici apar problemele, pentru că părinţii au opinii destul de diferite cu privire la utilizarea telefoanelor mobile în şcoli“.
O interdicţie totală „nu va rezolva nimic“, potrivit psihologului Radka Kurilova. Aceasta arată că în loc să considere telefoanele inteligente drept sursa tututor relelor, dascălii şi părinţii ar trebui să aibă o discuţie deschisă despre această problemă cu copiii.