Business Internaţional

Noul guvern de dreapta din Ungaria va renunta la masurile de austeritate care au indepartat tara de buza prapastiei

13.04.2010, 23:09 48

Conservatorii din partidul Fidesz, care au obtinut o victoriezdrobitoare la alegerile parlamentare din Ungaria, vor sa renuntela masurile de austeritate luate de guvernul tehnocrat condus deGordon Bajnai si sa puna bazele celei mai competitive economii dinregiune.

Orban vrea fiscalitate redusa

Viktor Orban, liderul partidului Fidesz si cel care va preluafunctia de premier al Ungariei, are in plan sa reduca impozitele pesalarii si sa simplifice cadrul fiscal aplicat veniturilor inurmatorii patru pana la sase ani. Orban a anuntat, de asemenea, cava reduce la jumatate numarul de consilii locale si va eliminajumatate din locurile din Parlament daca va obtine majoritatea dedoua treimi, necesara pentru a executa modificariconstitutionale.

Totodata, partidul va face eforturi in directia reluariicresterii economice, chiar cu riscul de a depasi tinta de deficitbugetar negociata cu Fondul Monetar International (FMI) pentru anul2010. Fidesz vrea sa renegocieze si sa extinda imprumutul primit dela FMI, UE si Banca Mondiala, care expira in octombrie.

Castigatorii alegerilor de duminica vor, de asemenea, sa creezein urmatorii zece ani circa un milion de noi locuri de munca.

Liderul Fidesz a indicat foarte clar ca politica economica pecare o va promova nu se va axa pe masuri de austeritate, ci pecrestere economica, potrivit Budapest Business Journal. "In scurttimp, Ungaria trebuie sa devina cea mai competitiva economie dinregiune", a declarat Orban. Pana la momentul in care noul guvern seva instala la Budapesta, spre sfarsitul lunii mai, deficitulbugetar al Ungariei este asteptat sa atinga 90 sau chiar 100% dintinta anuala de 3,8% din PIB, a spus Orban, adaugand ca "nu vor maiexista rezerve pentru a doua jumatate a anului". In acest sens,viitori lideri de la Budapesta vor fi nevoiti sa propuna o nouatinta de deficit bugetar mult mai mare fata de cea negociata cuFMI.

La polul opus, actualul prim-ministru al Ungariei, GordonBajnai, care conduce un guvern de tehnocrati, este de parere ca opolitica fiscala stricta este conditia fundamentala a cresteriieconomice sustenabile pe care noul cabinet trebuie sa o respecte,potrivit realdeal.hu. Bajnai a reusit sa mentina tara pe linia deplutire prin masuri dure, care au fost penalizate insa deelectorat.

Economistii se tem de Fidesz

"Cel mai bun scenariu pentru economie este acela in care Fideszcastiga o majoritate simpla", este de parere economistul RaffaellaTenconi din cadrul Wood&Co., citata de The Wall Street Journal."Motivul este ca un mandat solid ar putea determina Fidesz saimplementeze modificari de politica economica mult prea rapid, cares-ar putea traduce printr-o volatilitate mai ridicata a monedei sia performantelor inregistrate de activele ungare si, in cele dinurma, ar putea lasa tara mult mai expusa la viitoarele socurimondiale", a spus Tenconi. Principalul partid conservator dinUngaria, Fidesz, condus de fostul premier Viktor Orban, a obtinutvictoria in primul tur al alegerilor parlamentare, acumuland 52,8%din voturi, scrie Bloomberg. Partidul Socialist, aflat in prezentla putere, s-a clasat pe locul al doilea, cu 19,3% dinsufragii.

In cadrul celui de-al doilea tur de scrutin, ce va avea loc pe25 aprilie, Fidesz are sansa de a deveni primul partid care castigao majoritate de doua treimi dupa caderea comunismului in 1989. Dincele 386 de locuri in parlament, Fidesz a obtinut 206, iarsocialistii - 28. Formatiunea nationalista Jobbik are 26 demandate, iar cea ecologista LMP (Politica poate fi diferita) aobtinut 5. In urma alegerilor ce vor avea loc peste doua saptamani,inca 121 de locuri in parlament vor fi distribuite.

"Am in fata cea mai importanta provocare a vietii mele. Voi aveanevoie de voi toti pentru a realiza aceasta sarcina, de fiecarecetatean ungar, fara exceptie", a declarat Orban.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO