Business Internaţional

Noul guvern elen se opune unei Roşia Montana în Grecia

Noul guvern elen se opune unei Roşia Montana în Grecia

Autor: Bogdan Cojocaru

11.02.2015, 00:04 691

Noul guvern de stânga al Greciei se va opune „legal“ dezvoltării unei mine de aur în nordul ţării de către compania canadiană Eldorado Gold, implicată în lucrări de explorare la perimetrele aurifere Brad, Deva şi Muncel din judeţul Hunedoara.

„Ne împotrivim investiţiilor din regiunea auriferă Skouries şi vom folosi toate modalităţile legale să ne întărim poziţia“, a declarat ministrul elen al energiei Panayiotis La­fazanis parlamentarilor greci, scrie Ekathimerini. El a asigurat că guvernul îi va sprijini pe mineri.

Mina de la Skouries, operată de Eldorado Gold, a fost proiectul de investiţii străine fanion al fostului guvern şi era văzut drept un test al deter­minării Atenei de a proteja investitorii străini în faţa opoziţiei localnicilor. Lafazanis s-a arătat, de asemenea, hotărât să blocheze extinderea aeroportului atenian Hellenikon pe un teren litoral.

„Planurile pentru dezvoltarea Hellenikon sunt extrem de distructive pentru mediul înconjurăror. Vom reveni asupra acestei achiziţii scandaloase cu scopul de a o anula“, a spus ministrul.

Lafazanis a mers mai departe şi a criticat planurile de vânzare ale Public Power Corporation, cea mai mare companie de electricitate din Grecia. El a precizat că guvernul va încerca să impună reducerea preţului energiei cu 20-40%. Ministrul a evocat totodată stoparea planurilor de privatizare a companiei de gaze DEPA şi a operatorului reţelei energetice a ţării ADMIE. Lafazanis a menţionat că guvernul va încerca să consolideze industria prin reînvierea industriei de construire a navelor maritime şi să sprijine agricultura colectivă.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO