Business Internaţional

Cine este noul ideolog al Casei Albe care l-a făcut preşedinte pe Donald Trump: Fost ofiţer naval, fost bancher la Goldman Sachs, care conduce ca un dictator cel mai temut site republican unde ”aruncă cu vitriol” în criticii lui Trump

Cine este noul ideolog al Casei Albe care l-a făcut...

Autor: Lorena Cornea

14.11.2016, 19:00 577

Donald Trump, preşedintele ales al Statelor Unite ale Americii a anunţat că îl va numi pe Reince Priebus, preşedintele Partidului Republican secretarul general de la Casa Albă şi pe Steve Bannon, directorul campaniei sale electorale, noul consilier şi şef de strategie de la Washington, scrie The Guardian. 

Însă Stephen Bannon şi-a făcut numele cunoscut cu mult înainte de a fi angajat de Donald Trump pentru a-i conduce campania electorală. Bannon conduce site-ul republican Breitbart News, pe care din martie l-a transformat într-un buletin de ştiri cu şi despre Donald Trump, mutare care a fost probabil cea care l-a propulsat către rolul său de preşedinte de campanie republicană.

Bannon şi-a început cariera de temut în 1998, când împreună cu partenerul său de investiţii Scot Vorse cu care a înfiinţat o mică bancă în Beverly Hills l-a convins pe şeful de la PolyGram (firmă care se ocupa cu muzică şi filme, înfiinţată de Siemens şi Philips) că se cunoaşte foarte bine cu Prinţil Alwaleed bin Talal, în pofida zvonurilor lansate de bancherii de pe Wall Street.

A trebuit să convingă o Americă întreagă că Trump este omul potrivit pentru a fi preşedinte şi a reuşit. Când Trump l-a angajat pe Bannon, Paul Manafort, veteranul care conducea campania republicană, a demisionat. Angajarea lui Bannon sugerează că Trump urmează să reanimeze populismul grosolan care i-a adus atâta succes la începutul campaniei.

Stephen Bannon, în vârstă de 63 de ani, nu este politicianul nostru obişnuit, ci a fost considerat cea mai tare armă republicană în cursa electorală. Amator de fotbal şi golf, Bannon s-a născut în Virginia, este catolic irlandez şi mare fan al lui J.F. Kennedy. Are trei copii, printre care şi o fată care a terminat academia militară din West Point, New York. A petrecut şapte ani în marină, iar apoi a obţinut un MBA la Harvard.

Bannon este genul de om care „aruncă pietre” în oponenţă, comportament dezvoltat de-a lungul anilor ca bancher la Goldman Sachs, înainte de a fonda Bannon & Company. Apoi a preluat conducerea Breitbart News, după moartea fondatorului Andrew Breibart în 2012. Bannon vede site-ul, care are aproape 12 mil. vizitatori unici pe lună, drept un „club de lupte”, iar suporterii săi spun că are un spirit de luătă asemănător cu cel al lui Trump şi că s-a folosit de Breibart News pentru a fi remarcat de republicani şi angajat de Trump.

Unii spun că în timp ce Bannon insistă pe subiecte conservative, el şi Trump luptă de fapt pentru rezultate mai mult decât pentru o ideologie concretă.„Nu mă surprinde că Breibart îl susţine pe Trump. Trump este un american patriot căruia îi pasă ce se întâmplă cu ţara asta. Bannon este un luptător, iar Trump la fel.”, a declarat David Horowitz, redactor la Breibart, potrivit Financial Times.

Bannon & Company a reprezentat clienţi importanţi, precum Samsung, Berlusconi, MGM, Westinghouse, pe Prinţul Alwaleed şi Polygram, potrivit lui Scot Vorse.„E destul de tare pentru doi tipi”, a mai spus Vorse.„Steve a fost tipul care a tras tare ca noi să ajungem acolo. Nu reuşeşti doar cu agresivitate, trebui să ai un anumit şarm.”

Foştii angajaţi Breibart sunt totuşi de o altă părere.„Nu este uşor să lucrezi cu Bannon, iar el este foarte mândru de asta.”, a spus Ben Shapiro, care a demisionat după ce Bannon i-a luat partea lui Corey Lewandowski, manager al campaniei lui Trump la momentul când a fost iscat scandalul între acesta şi o reporteriţă pentru Breibart, care a fost apucată violent braţ de către Lewandowski.

Shapiro crede că Bannon este naţionalistul populist drept care pozează, dar nu îi pasă de de principiile tradiţionale ale constituţiei sau guvernului. Kurt Bardella, fost purtător de cuvânt pentru Breibart, susţine că Bannon conduce instituţia ca un „dictator” şi editează articolele cu propriile-i viziuni în care „aruncă cu vitriol” în adversari. 

Foştii angajaţi sunt de părere că Bannon s-a folosit de Breibart ca să ajungă el însuşi în politică.„Urma să ajungă cu Trump mai devreme sau mai târziu. Aştepta asta de foarte mult timp.”, a mai adăgat Bardella.

 

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO