Business Internaţional

Noul model de business preferat al investitorilor de pe Wall Street: SPAC, o piaţă care numai anul trecut s-a ridicat la peste 64 mld. dolari

Noul model de business preferat al investitorilor de pe...

Autor: Ştefan Stan

13.02.2021, 10:59 176

SPAC - Special Purpose Acquisitions Company - a devenit în ultimul an unul dintre cele mai populare trenduri de pe Wall Street, ajungându-se la tranzacţii de zeci de miliarde de dolari prin acest model.

SPAC reprezintă practic o companie de ”faţadă”, creată de investitori cu un singur scop: să strângă bani printr-o listare pe bursă pentru ca ulterior să cumpere o altă companie. Un SPAC nu are operaţiuni comerciale - nu produce nimic, nu vinde nimic. În realitate, în cele mai multe cazuri, singurele active pe care un SPAC le are sunt banii strânşi prin propria listare pe bursă, potrivit unei analize făcute de SEC -  Autoritatea de supraveghere financiară din SUA. 

În general, un SPAC este creat sau sponsorizat de o echipă de investitori instituţionali, experţi de pe Wall Street, fonduri de hedging, private equity, CEO celebri, precum Richard Branson, sau miliardari precum Tilman Fertitta, explică CNBC. 

Când un SPAC începe să strângă capital, investitorii care cumpără acţiuni prin IPO nu ştiu exact ce companie urmează să fie achiziţionată.

Investitorii instituţional cu un istoric de tranzacţii sau IPO-uri finalizate cu succes pot convinge mai uşor investitorii să parieze pe necunoscut. De aceea, SPAC-urile mai sunt numite şi ”companii-cecuri în alb”.

După debutul pe bursă (în general, titlurile SPAC-urilor sunt evaluate la 10 dolari/ acţiune), banii strânşi ajung într-un trust care generează dobândă, până când fondatorul SPAC-ului sau echipa de management reuşesc să găsească o companie privată care vrea să se listeze prin achiziţie. 

Citiţi continuarea pe www.businessmagazin.ro

 

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO