Business Internaţional

Noul normal ciudat: randamentele multor obligaţiuni intră în teritoriu negativ

Noul normal ciudat: randamentele multor obligaţiuni...

Autor: Cătălina Apostoiu

07.04.2016, 00:03 832

După o săptămână întreagă de creş­teri ale preţurilor obligaţiunilor guver­namentale, randamentele ti­tlu­rilor pe 10 ani ale celei mai puternice economii europene s-au apro­piat de un teritoriu cândva de neima­ginat, cel negativ, scrie The Wall Street Journal.

Randamentul bondurilor ger­mane a atins nivelul de 0,08%, cel mai scăzut dintr-un an.

Declinul puternic al yieldurilor bondurilor germane se datorează aversiunii recente faţă de risc a investitorilor, cât şi extinderii pro­gramului de achiziţionare de obli-gaţiuni al Băncii Centrale Europene şi ratelor negative îmbrăţişate de BCE. Aceste programe sporesc cererea de titluri de datorie şi împing randa­men-tele în jos, acestea având o evoluţie inversă faţă de cea a preţurilor.

Scăderea randamentelor obliga-ţiunilor europene ar putea amplifica presiunile care apasă pe ratele do-bânzii din SUA, chiar într-o perioadă în care oficialii băncii centrale ame-ricane (Fed) avertizează pieţele că ar putea subestima probabilitatea unor noi majorări de rate în acest an.

„Trăim vremuri ciudate“, afirmă Jack McIntyre, manager de porto­foliu la Brandywine Global Invest­ment Mana­gement. „Sunt randa­mentele negative menţionate în manualele de economie? Acesta este noul normal.“

Aproximativ un sfert din obliga-ţiunile guvernamentale la nivel mon­dial se tranzacţionează la randamente sub zero, inclusiv bondurile germane. Obligaţiunile guvernamentale japo-neze pe 10 ani au scăzut sub zero pentru prima dată la începutul acestui an, după ce Banca Japoniei a adoptat rate negative.

Chiar şi yieldurile unor obliga­ţiuni corporative europene au intrat sub zero recent.

Randamentele în scădere la obligaţiuni din SUA, Germania, Marea Britanie şi Japonia reflectă o situaţie care îi pune în încurcătură pe mulţi investitori şi strategi de ani întregi: menţinerea unei cereri fragile pentru bunuri la nivel mondial, unei creşteri sub medie şi a unei inflaţii scăzute în faţa unei politici monetare din ce în ce mai expansioniste.

“Numai pentru că randamentele sunt scăzute nu înseamnă că acestea nu pot scădea şi mai mult”, arată Nick Gartside, de la JP Morgan Asset Management.

Investitorii spun că achiziţiile BCE vor continua probabil să împingă şi mai jos randamentele în condiţiile în care competiţia dintre investitorii privaţi pentru titluri germane de datorie se intensifică.

Investitorii în obligaţiuni au obţinut câştiguri de capital decente de pe urma randamentelor scăzute. Însă, istoric randamentele scăzute îi lasă pe deţinătorii de obligaţiuni vulnerabili la pierderi de capital semnificative dacă randamentele o iau în sus şi rămân acolo.

Obligaţiunile cu randamente negative “semnalizează o bulă a obligaţiunilor când oamenilor le pasă mai mult de randamente decât de potenţiale pierderi”, spune Anthony Cronin, trader al SocGen.

“Cu o problemă de lichiditate pe toate pieţele de obligaţiuni, ar putea apărea probleme serioase dacă inflaţia ar creşte sau dacă randamentele ar lua-o brusc în sus”, arată acesta.

Schimbările structurale de pe pieţele de obligaţiuni îi fac pe investitorii în obligaţiuni vulnerabili la mişcări violente de preţuri.

Larry Milstein, de la R.W. Pressprich din New York, se teme că “atunci când robinetul stimulentelor monetare se va închide, piaţa obligaţiunilor va suferi o inversare rapidă şi violentă”.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO