Business Internaţional

Noul premier al Norvegiei: A venit timpul să tăiem dependenţa economiei de petrol

Noul premier al Norvegiei: A venit timpul să tăiem...

Autor: Bogdan Cojocaru

18.11.2013, 18:06 1974

Norvegia nu va ezita să modifice planurile bugetare astfel încât să prevină aprecierea monedei naţionale, ceea ce ar reprezenta primul pas făcut de cel mai mare producător de ţiţei din Europa de Vest spre reducerea dependenţei economice faţă de petrol, scrie Bloomberg.

„Trebuie să pregătim Norvegia pentru o economie care este mai puţin dependentă de veniturile din petrol. Aceasta este o perspectivă pe 20 de ani, nu una pe patru luni, Să sperăm că în 2014 vom vedea rata şomajului tot la cote reduse şi mai multe exporturi de produse din sectorul economic nepetrolier“, a afirmat premierul Erna Sol­berg.

Exporturile de petrol aduc statului nordic unul dintre cele mai ridicate niveluri de trai din lume. Petrolul şi gazele naturale au o pondere de aproximativ 40% în exporturi şi participă cu 25% la PIB.

Însă Norvegia face eforturi să prevină ca averea din petrol să umfle preţurile activelor erodând competitivitatea exporturilor. Fondul naţional de investiţii, de 800 miliarde de dolari, prin care guvernul valorifică veniturile din petrol şi gaze naturale, a fost lansat în 1996 cu scopul clar de a proteja de supraîncălzire economia de 500 miliarde de dolari. Însă eforturile au fost slăbite de creşterea acestui fond, cel mai mare din lume, în condiţiile în care regulile proiectate pentru limitarea cheltuielilor şi-au pierdut din forţă.

Coaliţia de guvernare a primit săptămâna trecută aprobarea de la partidele care o sprijină pentru a folosi aproape 3% din fondul naţional pentru acoperirea deficitului bugetar în 2014. Suma este mai mare decât cea propusă de fostul guvern, care a pierdut alegerile în septembrie.

Premierul a avertizat luna aceasta că nu va ezita să reducă cheltuielile dacă impulsurile bugetare forţează aprecierea kronei subminând competi­tivitatea exporturilor. Aceste comentarii au pus presiuni descendente pe monedă. Krona s-a depreciat cu 1,7% în raport cu euro de atunci şi cu 12% de la începutul anului. Cu toate acestea, de la sfârşitul anului 2008, anul prăbuşirii băncii americane de investiţii Lehman Brothers, krona a câştigat 18% în valoare faţă de euro.

Moneda norvegiană este supraapreciată cu 26%, potrivit unui indicator al puterii de cumpărare al OCDE.

Articol publicat în ediţia tipărită a Ziarului Financiar din data de 19.11.2013

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO