Business Internaţional

Noul premier britanic Liz Truss spune că situaţia Marii Britanii este foarte dificilă, dar e încrezătoare că o va rezolva: „Trebuie să avem o economie cu creştere puternică, dar trebuie să recunoaştem că ţara noastră se confruntă cu probleme foarte dificile"

Noul premier britanic Liz Truss spune că situaţia Marii...

Autor: Mihai Draghici, Mediafax

14.10.2022, 19:00 64

Premierul Liz Truss a afirmat, vineri după-amiază, că situaţia economică a Marii Britanii este "foarte dificilă", dar s-a declarat încrezătoare că va putea obţine creştere economică, pe fondul criticilor colegilor de partid şi ale opoziţiei.

"Vreau să fiu sinceră, este o situaţie dificilă. Modul în care derulăm misiunea trebuie să se schimbe. Trebuie să avem o economie cu creştere puternică, dar trebuie să recunoaştem că ţara noastră se confruntă cu probleme foarte dificile", a declarat Liz Truss, într-o conferinţă de presă organizată după demiterea ministrului de Finanţe, Kwasi Kwarteng.

Truss a anunţat că Guvernul pe care îl conduce va majora taxa corporativă de la 19% la 25%, începând din aprilie 2023, pe fondul criticilor referitoare la controversatul "mini-buget", care prevedea reduceri de taxe.

"Este clar că unele aspecte ale mini-bugetului mergeau mai departe şi mai rapid decât aşteptările pieţelor financiare, de aceea, misiunea noastră trebuie să se schimbe", a continuat Liz Truss, citată de postul de televiziune Sky News.

Liz Truss a afirmat că regretă "incredibil de mult" faptul că a fost nevoită să ceară retragerea ministrului de Finanţe, Kwasi Kwarteng, dar a salutat numirea în funcţie a lui Jeremy Hunt, "unul dintre cei mai experimentaţi" politicieni.

"Sunt determinată să obţin ceea ce am promis, creştere economică şi o naţiune mai prosperă. În calitatea de prim-ministru, trebuie să acţionez în interesul naţiunii", a subliniat Liz Truss.

Keir Starmer, liderul Partidului Laburist (opoziţie), a cerut demisia premierului conservator Liz Truss şi convocarea alegerilor parlamentare anticipate. "Schimbarea ministrului Finanţelor nu remediază daunele produse de Downing Street. Abordarea nechibzuită a lui Liz Truss a prăbuşit economia, provocând majorarea semnificativă a creditelor ipotecare şi subminând poziţia Marii Britanii pe scena mondială", a reacţionat Keir Starmer.

Şi unii parlamentari din cadrul propriului Partidului Conservator i-au cerut demisia lui Liz Truss după conferinţa de presă de acum, catalogând abordarea sa drept "un dezastru major", potrivit BBC News.

Partidul Liberal-Democrat şi Partidul Naţional Scoţian au anunţat că susţin cererea liderului laburist, Keir Starmer, de convocare a alegerilor parlamentare anticipate.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO