Business Internaţional

Noul premier britanic Liz Truss vrea să majoreze pensiile, în contextul în care rata inflaţiei în Marea Britanie a atins 10,1%, cel mai mare nivel din ultimii 40 de ani

Noul premier britanic Liz Truss vrea să majoreze...

Autor: Mihai Draghici, Mediafax

19.10.2022, 18:00 141

Premierul britanic, Liz Truss, a dat asigurări miercuri, în Camera Comunelor, că menţine angajamentul majorării pensiilor, în contextul în care rata inflaţiei a atins în septembrie nivelul de 10,1% în Marea Britanie.

"Noi am fost foarte clari în manifestul politic că vom menţine corelaţia triplă şi menţin în totalitate acest angajament, la fel şi ministrul Finanţelor", a declarat Liz Truss în Camera Comunelor, conform postului de televiziune Sky News.

Principiul "triplei coleraţii" este în vigoare din 2010 în Marea Britanie şi prevede ajustarea pensiillor de stat în funcţie de rata inflaţiei, un coeficient de 2,5% sau majorarea salariului mediu. Principiul a fost suspendat pe durata crizei pandemiei, în contextul acordării altor tipuri de asistenţă, iar acum Guvernul de la Londra lăsase loc speculaţiilor privind reintroducerea sistemului, în contextul controverselor privind planul economic.

Rata anuală a inflaţiei a ajuns la 10,1% în septembrie, cel mai mare nivel din ultimele patru decenii, potrivit datelor anunţate miercuri de Oficiul Naţional britanic pentru Statistici, conform cotidianului Financial Times. Preţurile produselor de larg consum au crescut cu 0,5% în comparaţie cu luna august.

Premierul Liz Truss şi-a prezentat scuze, miercuri, pentru renunţarea la secţiuni ample ale controversatului plan de reducere a taxelor, subliniind că acum este normal să continue acţiunile pentru atingerea obiectivelor de relansare economică. "Am fost foarte clară că îmi pare rău şi că am făcut greşeli. Dar lucrul corect de făcut în aceste circumstanţe este să fac modificări, pe care le-am făcut, şi să acţionez în continuare pentru a furniza rezultate poporului britanic", a declarat Liz Truss în Camera Comunelor.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO